Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / 'No te la fotis' i 'A la carretera, més respecte, menys accidents', les noves campanyes de conscienciació viària del Servei Català de Trànsit

'No te la fotis' i 'A la carretera, més respecte, menys accidents', les noves campanyes de conscienciació viària del Servei Català de Trànsit

Les accions comunicatives tenen com a objectiu reduir sinistres i contribuir a una mobilitat més segura
Campanya 'A la carretera, més respecte, menys accidents'
14/12/2022 12:40

El Servei Català de Trànsit (SCT) endega dues campanyes de conscienciació viària per reduir sinistres i contribuir a una mobilitat més segura. D’una banda, la iniciativa ‘No te la fotis’, que té com a objectiu posar de manifest situacions quotidianes al volant que comporten distraccions que són un greu risc per a la seguretat viària. I de l’altra, la campanya ‘A la carretera, més respecte, menys accidents’, que apel·la tots els usuaris a posar atenció i protegir un col·lectiu especialment vulnerable com són els ciclistes.

Les distraccions generades per manipular el mòbil es mantenen com a primera causa dels accidents amb víctimes a les carreteres catalanes, per davant de la infracció d’una norma de circulació, l’errada del conductor i la velocitat inadequada. Parlar pel mòbil o escriure missatges, sintonitzar la ràdio o programar el GPS són darrere del 23,5% de la sinistralitat, és a dir, d’un de cada quatre accidents amb víctimes. L'acció comunicativa 'No te la fotis' incideix en les múltiples situacions de risc, comprovar a la bossa de mà que has agafat les claus de casa o emportar-se la feina al cotxe, entre d'altres. 

Per a aquesta acció comunicativa de conscienciació viària, Trànsit ha optat pel testimoni de persones reals que, entrevistats de forma amena i distesa per la periodista i comunicadora Elisenda Carod, expliquen els contratemps i distraccions que es troben en el seu dia a dia al volant. La campanya ‘No te la fotis’, per tant, busca incitar a tothom (conductors i acompanyants) a la reflexió i a una presa de consciència real que qualsevol distracció o imprudència pot comportar greus conseqüències. La campanya es difondrà en premsa impresa i digital, televisió, cinema i xarxes socials.

Pel que fa a la campanya ‘A la carretera, més respecte, menys accidents’, recorda a tots els usuaris la vulnerabilitat del col·lectiu ciclista i subratlla la importància de respectar-lo, atès que pateix un risc elevat de sofrir conseqüències molt greus en cas d’accident. La iniciativa també busca apel·lar al sentit de la responsabilitat i a la consideració de la resta de conductors, atès que un accident afecta a tots els implicats.

Enguany, 7 ciclistes han perdut la vida a les carreteres catalanes (3 més que l’any passat) i 50 més n'han resultat ferits de gravetat. Des del 2010, han mort 88 persones d’aquest col·lectiu. A més, la prevenció de la sinistralitat dels ciclistes es fa cada cop més necessària atès que els darrers anys la bicicleta ha incrementat la seva popularitat com a mitjà de desplaçament en zones urbanes i en la mobilitat de lleure en zona interurbana.

Per destacar la fragilitat i vulnerabilitat dels ciclistes, la idea central d’aquesta campanya gira al voltant de la comparativa en les dimensions i capacitats de la bicicleta i la resta de vehicles. D’aquesta manera, si comparem el pes, la velocitat, el nombre de rodes o l’amplitud del xassís, les bicicletes sempre hi surten perdent. La campanya es difondrà en premsa impresa i digital i a les xarxes socials.

Mostrar formulari de contacte