Nou èxit de participació a la 7a Alp Cerdanya Cycle Tour
Tot i la calor, centenars de ciclistes han tornat a superar el repte de fer la volta sencera a la vall i al Capcir. La marxa passa per poblacions com Prats, Bellver, Ger, Puigcerdà, Llívia, Font-romeu, Montlluís, els Angles i la Molina
La calor no ha estat obstacle perquè l'Alp Cerdanya Cycle Tour registri un nou èxit de participació en la seva 7a edició, que s'ha celebrat aquest diumenge passat amb sortida i arribada a Alp.
Prop de 700 participants van prendre part a la marxa cicloturista, que havia exhaurit les 800 places disponibles tot i que, en el context meteorològic actual i per precaució, alguns inscrits van optar per no prendre la sortida. La resta van gaudir novament d'una gran jornada ciclista en què el principal atractiu és fer la volta sencera a la vall de la Cerdanya i, en les distàncies més llargues, també a la comarca veïna del Capcir. Des de l'organització valoren especialment la satisfacció dels participants per l'experiència.
La marxa, no competitiva, va sortir a les 8 del matí amb els corredors agrupats segons la distància que havien escollit: Endurance (185 km), Medial (145 km) i Sport (89 km). Enguany el pilot de sortida va esdevenir una "marea rosa" atès que aquest era el color escollit per al mallot commemoratiu, en homenatge al Giro d'Itàlia. A causa de l'onada de calor, l'organització va prioritzar la salut dels participants i per això va animar-los a fer el recorregut més assequible en cas que no estiguessin segurs de completar la distància per a la qual s'havien inscrit, atès que l'objectiu principal és gaudir del trajecte. De fet, molts participants van baixar un esglaó i passar de la marxa llarga a la mitjana, o d'aquesta a la curta. Per tot plegat, també es va tenir en compte la millora de la senyalització i el suport durant la marxa, amb fins a 6 punts d'avituallament i un reforç del líquid.
Recorreguts i temps
La marxa consistia en una volta per les principals carreteres de la Cerdanya i el Capcir, amb paisatges espectaculars en tot moment i en un dia en què, tot i la calor, es va poder gaudir de cel totalment serè i excel·lent visibilitat. L'opció més llarga (Endurance) surt d'Alp (1.158 m.) i passa per poblacions com Prats, Bellver, Ger, Puigcerdà, Ur, Èguet, Font-romeu i Montlluís, amb la cota més alta al coll de la Llosa (1.886 m.). Des d'allà, els ciclistes continuen per la Llagona, Matamala (com a punt més septentrional), els Angles i Bolquera, per baixar cap a Estavar i Llívia i tornar a Alp, des d'on encara fan una última pujada per Masella, la Molina i la Collada de Toses (1.800 metres) fins a la meta final.
De la seva part, a la marxa Medial -la més concorreguda- els ciclistes fan aquest mateix recorregut, però sense l'última pujada a la Molina i la Collada de Toses. I en el cas de la prova Sport, n'hi ha prou de fer la volta a la Cerdanya, sense entrar al Capcir.
Pel que fa als temps, els primers a completar la ruta Sport van trigar menys de 2h30min; i les primeres en categoria femenina, 2.45. En el cas de la Medial, els respectius millors temps vam ser al voltant de les 4h13min i 4.45, respectivament. I per a l'Endurance, els més valents la van completar en 5h40m, en categoria masculina, i en 6.40 en la femenina.
Tot i que la prova és no competitiva, entre els participants destacava enguany la presència de noms com ara Jan Raich (millor temps de la marxa Sport), el bagenc Pep Tatché (nou posseïdor del Rècord de l'Hora espanyol després de desbancar Miguel Indurain l'any passat), el cerdà Jaume Estañol (que també va ser entre els primers de la marxa Sport) i Alberto Losada, exciclista professional de l'equip Katusha amb experiència en 7 edicions del Giro, 3 del Tour de França i 3 més de la Vuelta. Losada va ser dels primers a completar la marxa Endurance, acompanyat de Jordi Tomàs, Jordi Molina, Daniel Moreno i Aleix Biel.
Satisfacció d'organització i participants
Tal com ja és habitual, a l'arribada els inscrits podien gaudir d'un dinar amb una fideuà col·lectiva, a més de servei de massatge i dutxa i estands de patrocinadors i col·laborador. Joaquín Camacho, director de cursa, ha explicat que “la calor ha estat un nou repte per a tothom" però celebra que "ha sortit tot genial" perquè "els participants s'han adaptat" i l'organització ha posat "els mitjans per fer-lo més suportable". Per això, Camacho en fa una valoració "molt satisfactòria", especialment per les impressions que els han transmès els ciclistes mateixos i per la feina de tot l'equip humà i els patrocinadors que ho fan possible.