Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Nou pas d'Andorra per lluitar contra la propagació del coronavirus

Nou pas d'Andorra per lluitar contra la propagació del coronavirus

A partir de dimecres es prohibeix l’activitat laboral en sectors que poden suposar un risc sanitari, com ara la construcció o els serveis complementaris
Cap de govern d'Andorra, Xavier Espot (Foto: Govern d'Andorra)
16/03/2020 23:25

El ministre Portaveu d'Andorra, Eric Jover, ha explicat aquest dilluns el gruix de les noves mesures anunciades pel cap de Govern que l’Executiu ha aprovat per tal de pal·liar l’expansió del coronavirus al país. Les noves accions entraran en vigor dimecres amb la publicació d’un nou decret demà mateix i tindran una durada de 8 dies.

Després de constatar-se que les anteriors mesures decretades no han tingut l’efecte desitjat per “restringir suficientment la mobilitat” i que “alguns efectius sanitaris s’han vist ja afectats”, el nou paquet d'accions prohibeix també l’obertura dels sectors que poden suposar un risc sanitari, com ara els de la construcció o els serveis complementaris.

D’altra banda, el ministre Portaveu també s’ha referit a la llei òmnibus que es treballa des de l’Executiu, de la qual el cap de Govern, Xavier Espot, n’ha presentat els seus principals eixos estratègics als actors econòmics del país i a la Junta de Presidents del Consell General. Entre els punts més destacats de la llei, hi ha el fet que es preveu poder votar en els propers dies, augmentar la capacitat d’endeutament del país, reduir les cotitzacions dels autònoms, desenvolupar un programa de crèdits tous o la coresponsabilització de l’impacte econòmic entre empreses i treballadors.

El ministre Jover ha traslladat també les recomanacions del ministeri d’Exteriors a tots aquells andorrans residents que a hores d’ara es troben fora del país. El portaveu andorrà, tenint en compte les dificultats de mobilitat i les anul·lacions de vols sorgides en els darrers dies, els ha emplaçat a “retornar al país”.

Es mantenen 14 casos confirmats de coronavirus i els pendents de diagnòstic augmenten a 43

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha recordat el protocol a aplicar en cas de sospita. Així, si un ciutadà presenta símptomes respiratoris lleus o febrícula haurà de trucar al seu metge de capçalera referent. Si els símptomes són de dificultat respiratòria amb o sense febre han de trucar al 116. A partir d’aquí, en els casos que es consideri necessari i sempre seguint criteris mèdics, professionals de la salut es dirigiran al seu domicili per fer-li les proves pertinents.

En el cas que surtin positius, els casos lleus, que no tinguin criteris d’ingrés, rebran atenció domiciliària i se’ls aïllarà a les seves llars fins que se’ls doni d’alta. Els ciutadans que presentin criteris clínics d’ingrés seran hospitalitzats fins que superin la malaltia.

El titular de la cartera de salut també ha confirmat que el nombre de casos positius es manté en 14: 4 ingressats a l’Hospital, 1 d’ells a l’UCI, i 10 a domicili. Pel que fa al nombre de pacients pendents de diagnòstic, n’hi ha 43.

Noves mesures per garantir la continuïtat educativa en els tres sistemes educatius

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha consensuat amb representants dels tres sistemes educatius un document que, d’una banda, atén els principals dubtes que hagin pogut sorgir a docents i alumnes sobre com actuar mentre duri la situació relacionada amb el coronavirus. D’altra banda, el text reforça la voluntat de l’Executiu i dels tres sistemes educatius de poder seguir oferint, tot i la COVID-19, una educació de qualitat als joves.

En aquest sentit, el ministre Portaveu ha enumerat algunes de les decisions preses en aquesta direcció: a partir d’aquest dilluns mateix ja s’ofereixen elements didàctics als alumnes per tal que puguin seguir la seva educació de manera digital gràcies a eines telemàtiques. A fi i efecte que ningú quedi exclòs d’aquesta iniciativa, el ministeri d’Educació i Andorra Telecom posaran el material i la connectivitat necessaris a les famílies que ho necessitin.

Més de 1.600 trucades al telèfon 188 durant el dilluns

El telèfon d’informació habilitat pel Govern per resoldre dubtes relacionats amb el coronavirus ha atès aquest dilluns un total de 1.621 trucades des de les 8 del matí. Una xifra que s’enfila fins al es 3.154 des que es va posar en funcionament dissabte passat.

La majoria de les consultes han fet referència a drets laborals i l’afectació que té per a andorrans i residents les restriccions en mobilitat imposades pel govern espanyol.

DISCURS DEL CAP DE GOVERN D'ANDORRA, Xavier Espot

Mostrar formulari de contacte