Nou rècord d'assistència a la Trobada Empresarial al Pirineu, amb més de 650 participants
Enguany també ha augmentat el nombre de patrocinadors. La primera jornada de la cimera subratlla la importància d'innovar per tirar endavant en un context difícil, marcat per la guerra a Ucraïna i l'augment de preus de matèries primeres
Serveto ha assenyalat que el context actual és "incert" i amb un escenari "molt volàtil", tant per aquests factors com també per "les polítiques expansives dels bancs centrals". L'empresari lleitadà ha detallat que, per això, aquests dos dies volen parlar de les "perspectives d'incertesa" pel que fa al futur i posar sobre la taula temes d'actualitat que no només afecten l'empresa, sinó el conjunt de la societat. El responsable de l'organització ha volgut deixar clar que per créixer de forma sostenible són necessàries "polítiques i accions reals" que vagin en línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030.
Pel que fa a la nova ubicació de les jornades, el president de la Trobada valora que el Palau d'Esports els permet créixer en nombre d'assistents en comparació amb la Sala Sant Domènec, on la capacitat era més limitada i ja s'havia arribat al màxim. De les ponències d'enguany també destaca el fet que al programa s'ha previst la participació de fins a 16 empresaris que exposaran el seu "cas d'èxit", juntament amb estratègies diferencials i models de negoci. Pel que fa a un altre objectiu d'enguany, la incorporació d'emprenedors menors de 35 anys, Serveto creu que la crida ha tingut una bona resposta perquè s'hi han inscrit uns 50 joves.
Viaplana anima les empreses a apostar per la Seu
Al seu torn, Francesc Viaplana ha exposat que el concepte d'innovació i sostenibilitat passa també per "deixar enrere antics models, excessivament preocupats per la competència, i començar a treballar buscant aliances que ens enforteixen mútuament", a més de plantejar la sostenibilitat com "un concepte més ampli", amb una dimensió no només "ambiental" sinó també "social i econòmica". A escala local, l'alcalde de la Seu ha defensat que l'Ajuntament urgellenc demostra aquesta aposta "amb fets", com ara la renovació de l'enllumenat públic amb llums LED, la instal·lació de plaques socials en edificis públics per a l'autoconsum i la renovació de vehicles de la Policia Municipal o les brigades amb vehicles elèctrics.
Viaplana, alhora, ha posat en valor el 'hub' tecnològic Pirineu Tech Mountain, que s'ha presentat aquest mes passat a la Seu i que ja es posa en marxa amb 24 socis fundadors, entre ells algunes de les principals empreses de l'Alt Urgell i del Pirineu. Finalment, el batlle urgellenc ha animat els assistents a descobrir la ciutat, tant aquests dies com en el futur, i a veure la Seu i el Pirineu com un lloc no només per visitar, sinó també per invertir-hi i per crear-hi activitat econòmica i oportunitats.
El cas d'Audax Renovables
Els primers ponents de la Trobada han estat dos models d’innovació empresarial a Catalunya: el president d’Audax Renovables, José Elias, i el CEO de Metalquimia, Josep Lagares. Elías ha explicat l'evolució personal que l'ha portat a ser un empresari de referència, en pocs anys i des d'uns orígens humils. Amb una trajectòria que ha inclòs projectes fallits però també grans encerts i expansió internacional, amb la creació de la seva pròpia empresa elèctrica i l'aposta per les energies renovables i, més endavant, per la diversificació. En aquest sentit, la seva acció més recent ha estat l'adquisició i modernització de la cadena de congelats La Sirena, amb presència en poblacions com la Seu i Puigcerdà, amb la qual, alhora, vol contribuir al retorn a propietat catalana de firmes emblemàtiques del país.
Entre d'altres conceptes, José Elías ha assenyalat que, tot i que també té defectes, la seva gran virtut ha estat la capacitat per fer més grans unes idees que ja funcionaven. En aquest sentit, ha subratllat que no tot s'hi val per intentar tirar endavant una idea innovadora i que cal ser realista per veure prèviament si aquesta té possibilitats de funcionar, donar resultats i tenir clients. Més enllà d'aquesta premissa, l'empresari badaloní considera que també cal tenir sort, però que el més important és dedicar-hi moltes hores de feina. Elías conclou que hi ha tres nivells de dificultat a l'hora d'emprendre: el més difícil, partir des d'una 'start-up'; el nivell mitjà de dificultat, reflotar una empresa en una situació complicada; i el més factible, "agafar una cosa que va bé i fer-la una mica millor, copiant del que fan els altres i mirant d'encertar-la". I que "cal creativitat, però sempre millorant coses que ja existeixen".
Els riscos de l'esgotament de recursos i la sobrepoblació
De la seva part, Josep Lagares, impulsor del concepte 'Creativació' (combinació de les paraules 'Creativitat' i 'Innovació'), ha dibuixat un present i un futur de contrastos: amb moltes oportunitats, però alhora amb un gran perill de quedar-se enrere per a empreses o països, per la tendència a l'escalfament global però també, i sobretot, per l’esgotament de recursos i l'excés de població, tant a nivell local com mundial. Un context que, adverteix, suposa una amenaça no només per a les futures generacions sinó, ara ja, per a la generació actual.
Lagares ha exposat com determinats paràmetres d'evolució, com són l'ús de recursos naturals i el nombre d'habitants, s'ha accelerat de manera "exponencial" les darreres dècades, quan al llarg de molts segles aquesta evolució econòmica i demogràfica "havia estat molt gradual i, per tant, els humans podien absorbir qualsevol canvi en el sistema planetari amb el pas de moltes generacions i amb canvis genètics o d'altres tipus". Així, per exemple, la població de la Terra ja és actualment de més de 7.700 milions de persones, el doble que ara fa tot just 50 anys. El mateix ha passat a petita escala amb Catalunya, on en tan sols 60 anys s'ha passat de 3,9 milions als actuals més de 7,7 milions d'habitants; una xifra que, alhora, triplica el cens de població català d'ara fa 100 anys, quan era de només 2,3 milions.
Segons Lagares, fins ara fa poques dècades "el temps liderava l'evolució". Ara, per contra, "amb un context exponencial, se'ns ha esgotat el temps", i "tot el que abans canviàvem amb moltes generacions i centenars d'anys, ara només tenim dues o tres generacions per canviar-ho". I per "evolucionar més ràpid davant els canvis que ens poden venir, i que ens poden arribar a extingir", l'empresari gironí creu que només hi ha una solució possible que és "la nostra capacitat de generar idees i convertir-les en solucions", per adaptar-se a aquesta ràpida transformació, no només econòmica sinó d'abast general.
#EnImatges Comença la 33a Trobada Empresarial al #Pirineu, al Palau d'Esports de #laSeu, amb la innovació i la sostenibilitat com a tema central: https://t.co/B2JEu9T3rS #TrobadaPirineu @AudaxRenovables #AltUrgell pic.twitter.com/nRlWbLerWP
— RàdioSeu (@RadioSeu) June 9, 2022