Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Nous treballs d’excavació al dolmen de la Llosa de Bescaran

Nous treballs d’excavació al dolmen de la Llosa de Bescaran

L'empresa ReGiraRocs preveu seguir estudiant aquest estiu les restes de la sepultura. L'objectiu és concloure la intervenció i adequar les restes per a la promoció turística del territori. L'activitat és oberta a les persones que hi estiguin interessades
Excavació al dolmen de la Llosa de Bescaran (Foto: ReGiraRocs)
05/07/2016 20:25

L'empresa ReGiraRocs reprèn aquest estiu novament, del 18 de juliol al 21 d'agost, els treballs d’excavació, conservació i difusió al dolmen de la Llosa de Bescaran. La intervenció arqueològica preveu seguir estudiant les restes de la sepultura i alhora vol continuar essent una plataforma formativa i divulgativa oberta a tothom. En els darrers anys, les successives troballes a l’Alt Urgell de dòlmens, cromlecs i menhirs, han posicionat el territori com la segona comarca amb la major concentració de monuments megalítics de tot Catalunya.

Davant la rellevància de les troballes, l’empresa pirinenca d’innovació per la cultura i la natura ReGiraRocs va decidir iniciar el 2015 una investigació entorn al fenomen megalític amb el punt de partida fixat en l’excavació arqueològica al jaciment de Bescaran. Els resultats d’aquella primera intervenció van permetre recuperar restes humanes i nombrosos objectes de ceràmica i os pertanyents a l’aixovar dels successius individus inhumats en la sepultura. Alhora, els treballs van desenterrar parts de l’estructura, el túmul i el cromlec, que fins aquell moment havien passat desapercebuts, soterrats i ocults entre la vegetació.

Aquest testimoni dels enterraments, santuaris i costums que es produïen ara fa uns 4.600 anys, entre el neolític final i l’inici de l’edat del bronze va resultar ser un megàlit més complex i de dimensions més notables del que s’intuïa inicialment. La monumentalitat de l’estructura i la rellevància de les troballes han sorprès als arqueòlegs i han atret l’interès d’altres investigadors vinguts de fora que han coincidit en ressaltar l’excepcionalitat del jaciment. Tot i així, encara queda molt per excavar i són nombroses les incògnites per resoldre.

Adequació de les restes

Les preguntes sense respondre, juntament amb els excel·lents resultats assolits, han impulsat que aquest estiu ReGiraRocs reprengui els treballs al jaciment, amb la voluntat d’ampliar i consolidar la recerca. La nova campanya, que compta amb el suport de l’EMD de Bescaran i de nombrosos arqueòlegs, preveu concloure la intervenció i adequar les restes per a la promoció turística del territori.

Com en el darrer any, l’excavació no només és un projecte de recerca sinó també una plataforma formativa i divulgativa oberta a la participació activa. Aquesta és una alternativa excepcional en l’oferta d’activitats d’estiu que vol seguir aplegant un ampli ventall de participants amb perfils diversos. ReGiraRocs convida a tothom que ho vulgui a engrescar-se a sumar esforços en un projecte que agermana l’oci i la recerca científica més autentica. Precisament, la implicació dels voluntaris és la peça fonamental per entendre i valorar el passat de la comarca i per aprendre i gaudir de l’arqueologia dins un entorn de treball cooperatiu flexible.

Excavació oberta a la participació

Amb la voluntat de facilitar la participació, ReGiraRocs oferirà transport als participants. Els interessats poden ajudar en les tasques tècniques en funció de la seva disponibilitat i interès. L’únic requisit per formar part de l’equip és l’entusiasme i adreçar-se a o al telèfon +376392436.

Així mateix, en l’afany de potenciar el patrimoni arqueològic de la comarca com un atractiu turístic, s’han previst dues sortides guiades al llarg del període d’excavació. Una donarà a conèixer l’experiència d’una intervenció arqueològica in situ i l’altra aprofundirà entorn al fenomen megalític visitant els dòlmens del municipi.

Mostrar formulari de contacte