Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Nova campanya de retirada d'elodea a l'embassament de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu

Nova campanya de retirada d'elodea a l'embassament de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu

Ja fa una dècada que es lluita contra aquesta planta aquàtica invasora. Enguany se n'eliminaran unes 20 tones amb l'ajuda de rascles, forques i carretons eruga

Retirada d'elodea al pantà de la Torrassa (Foto: ACN)
Retirada d'elodea al pantà de la Torrassa (Foto: ACN)
01/03/2021 11:14

El Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'Ajuntament de la Guingueta d'Àneu fa més d'una dècada que lluiten contra una planta aquàtica invasora a l'embassament de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà). Es tracta de l'elodea (Elodea canadensis), originària d'Amèrica del Nord, que des de la seva introducció no ha deixat de propagar-se per tots els marges del pantà.

Aquesta espècie ha desplaçat les altres plantes aquàtiques existents i ha posat en perill la salut de l'ecosistema aquàtic. Enguany ja ha començat una nova campanya de neteja i operaris amb rascles, forques i carretons eruga treballen per retirar-la. Es preveu que se n'eliminin unes 20 tones.

Cal recordar que l'embassament de La Torrassa és un destí de turisme de pesca i la presència d'aquesta planta dificulta la pràctica d'aquest esport i del caiac. L'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Jordi Pallé, destaca en declaracions a l'ACN l'impacte negatiu que suposa l'elodea per a d'altres espècies, la pesca i el turisme.

Així mateix, la cua de l'embassament, coneguda amb el nom de la Mollera d'Escalarre, és un enclavament inclòs al Parc Natural de l'Alt Pirineu, de gran valor natural per ser zona de pas d'ocells aquàtics migradors i per la presència de la planta aquàtica Hippuris vulgaris, espècie protegida al Catàleg de flora amenaçada a Catalunya. El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga,  assenyala que la invasió de l'elodea suposa "un risc important" per a la supervivència d'aquesta planta pròpia, ja que competeixen en el mateix espai.

Retirada de la planta invasora

Els treballs de retirada de la planta invasora es fan anualment des de fa més de deu anys. Garriga manifesta que es tracta d'una mesura "insuficient" per "erradicar" aquesta planta i subratlla la importància d'actuar-hi cada any "preventivament" fins a arribar a una solució definitiva.

Garriga apunta al fet que per arribar a eliminar aquesta planta fa falta una obra de "molta envergadura". La solució seria retirar aproximadament un metre de sediments als marges del pantà on hi ha la planta. Garriga opina que és vital que la companyia Endesa, gestora de l'embassament, i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) s'impliquin en aquesta acció mediambiental.

Característiques de l'elodea

Les plantes d'elodea necessiten aigües calmades i netes per créixer, sempre submergides a l'aigua, excepte les flors. Es desconeix com es va introduir aquest vegetal a l'embassament de la Torrassa els anys noranta. El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu indica que possiblement, va ser similar al que va ocórrer en altres indrets d'Europa, on va arribar-hi procedent de la neteja d'aquaris, transportada a través d'embarcacions o de les botes dels pescadors.

Aquesta espècie està inclosa al Catàleg d'espècies exòtiques invasores, aprovat l'any 2013. Per aquest motiu, està prohibida la seva introducció en el medi natural, possessió, transport, tràfic i comercialització en centres especialitzats.

Mostrar formulari de contacte