Nova crida dels Bombers per extremar les precaucions en les sortides al medi natural
Entre juny i juliol ja s'ha hagut de fer més de 350 serveis o rescats, dels quals dos terços són per accidents a la muntanya. S'aconsella tenir clar quina activitat es vol fer, portar l'equipament i els aliments adients i disposar de telèfon i cobertura per avisar si hi ha un incident
Tot coincidint amb l'inici del mes d'agost, i amb la major presència de visitants en zones de muntanya, els Bombers de la Generalitat han fet una nova crida a la població perquè extremin les precaucions en les seves sortides al medi natural. El cos confirma que en aquestes dates "s’incrementa el total de rescats i salvaments de persones" i, de fet, l'agost és el mes de tot l'any en què tenen més feina en aquest àmbit.
Al 2020 es va arribar al màxim de salvaments i rescats en un mes d’agost, tot coincidint amb la fi del confinament global per la COVID. La xifra es va estabilitzar l’any passat, però amb una tendència ja consolidada a superar la barrera dels 200 serveis. I enguany, les successives onades de calor han incrementat el risc a l’hora de fer activitats esportives i de lleure al medi natural, malgrat els ruixats d'aquest començament de mes. Segons els Bombers, "l’augment dels serveis de salvament i rescat de persones al medi natural comença a notar-se al mes de juny; progressivament i fins a l’agost, cada mes supera l’anterior". La xifra, però, comença a tendir a la baixa al setembre, per tornar a incrementar-se puntualment a la tardor, tot coincidint amb l’inici de la temporada de bolets.
Quant al balanç general, entre els mesos de juny i juliol s’han fet ja 352 serveis. És una xifra lleugerament inferior a la dels salvaments i els rescats realitats en aquests mateixos mesos els dos anys anteriors; 2020 i 2021.
La majoria de serveis són per fer rescats de persones accidentades a la muntanya; és a dir, caigudes mentre feien una travessa. Aquest tipus de servei representa el 68,5% dels que ja s’han fet des entre l’1 de juny i el 31 de juliol de 2022. L’any passat, en el mateix període, aquest tipus de rescat va representar la mateixa xifra (68,5%), mentre que en al 2019 i al 2020 (comptant, també, juny i juliol), no va superar el 64%. Sumant les dades de tot l'estiu, hi ha hagut un augment gradual: al 2019 aquests rescats de muntanya van representar el 60,5% del total; al 2020, 62,3%; i al 2021, ja van arribar al 66,25%; és a dir, dos de cada tres rescats.
Dissabtes i diumenges són els dies en què es fan més serveis al medi natural. L’any passat, per exemple, entre l’1 de juny i el 31 de juliol, el 44,9% dels salvaments i els rescats es van fer en cap de setmana (164 de 365). Enguany, aquest percentatge d’activitat en dissabte i diumenge s’ha elevant fins al 48,3% (170 de 352) en el mateix període.
Consells per sortir a la muntanya
Per tot plegat, els Bombers posen l'accent en un conjunt de recomanacions: tenir clar què es va a fer a l'aire lliure, amb qui, quan i on; planificar l'activitat d'acord amb la capacitat física, els horaris, els recorreguts i els desnivells; consultar les guies i mapes i la predicció meteorològica; portar la roba i el calçat adients; carregar la motxilla amb instruments, aigua i menjar necessaris; conèixer les tècniques necessàries per a l’activitat que es vol realitzar, i minimitzar els riscos.
Pel que fa a l'actuació durant les sortides, els agents aconsellen girar cua si no es té clar de poder arribar al destí, fixar punts de referència en el recorregut per orientar-se, tenir sempre a punt un telèfon o dispositiu mòbil per contactar amb el 112 si és necessari, i hidratar-se i alimentar-se durant tota la jornada.
Consells per al bany en llacs, rius o pantans
Una altra de les activitats de lleure a l’aire lliure més popular a l’estiu és el bany en agües interiors, especialment al Pirineu i el Prepirineu. Els Bombers demanen evitar d'exposar-se a riscos innecessaris en rius, llacs i pantans. Per això, cal assegurar-se que està permès banyar-s'hi, comprovar que no hi hagi cartells que adverteixin d'algun perill, no banyar-se a les zones delimitades per a esport aquàtic, tenir el telèfon mòbil a mà per poder demanar ajuda i comprovar que hi ha cobertura.
A la crida a la prudència que els Bombers de la Generalitat fan cada any en aquestes dates s’afegeix, enguany, la demanda generalitzada d’evitar tots els riscos possibles; no només per la protecció de les persones sinó per la possibilitat que es generin incendis forestals, en una campanya caracteritzada per la vulnerabilitat del medi a causa de les altes temperatures i la sequera acumulada arreu del país.