Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Nova edició de la Dictada Occitana, al Palau Marc de Barcelona

Nova edició de la Dictada Occitana, al Palau Marc de Barcelona

Unes 70 persones han participat en el tradicional concurs d'ortografia en llengua d'oc, en què s'ha llegit un fragment de la novel·la 'Una lutz sul camin', de Géli Combas
Correcció d'un dels textos participants a la 23a Dictada Occitana (Foto: ACN)
03/02/2020 09:25

La Dictada Occitana ha tornat a omplir aquest dissabte el Palau Marc de Barcelona. Unes 70 persones han participat en el tradicional concurs d'ortografia en llengua d'oc, organitzat pel Cercle d'Agermanament Occitano-Català (COAC). En aquesta 23a edició de la proposta, l'escrit escollit ha estat un fragment de la novel·la 'Una lutz sul camin', de Géli Combas.

El primer premi de la categoria adults ha estat per a Joaquim Pàfila, seguit d'Anna Maria Vidal i Manel Navarro. El guardó en categoria professional se l'ha endut Xavier Rebled.

La Dictada és oberta a tothom i es fa simultàniament a 43 poblacions d'arreu d'Occitània i dels Països Catalans. La seva dinàmica és molt senzilla: es llegeix en veu alta un text en occità i els participants l'escriuen a mà. Seguidament, es corregeix i guanya qui ha fet el dictat amb menys faltes.

Un dels participants, Ricard López Roig, ha explicat a l'ACN que ja porta diversos anys participant-hi i "enguany m'ha semblat més fàcil; potser també perquè el meu occità està millorant amb el temps i els cursos". I ha afegit: "De fet, per als catalanoparlants no es tracta d'una llengua tan difícil com sembla". López Roig assenyala que la morfologia i la sintaxi "és molt semblant", ja que "són llengües agermanades". Tanmateix, puntualitza: "Una altra cosa és parlar-lo i escriure'l".

Alejandro Benito, un altre concursant, remarca que "canvien molt, per exemple, les paraules que acaben en 'a' sense accent, que es pronuncien 'o', fet que és una mica xocant", i comenta que "hi ha paraules que les saps escriure o les has de buscar al diccionari". 

Llengua oficial

L'occità –amb un nombre de parlants incert entre els 500.000 i els 3 milions repartits per Espanya, França, Itàlia i Mònaco- és llengua oficial a Catalunya des del 2006 i llengua pròpia de l'Aran. "La Dictada és una mesura molt important per potenciar l'occità i fer-lo conèixer entre la societat catalana no occitanòfona", han assenyalat des del COAC.

La Dictada d'aquest dissabte al Palau Marc s'ha completat amb l'actuació del grup català de música occitana Mirabèl.

Mostrar formulari de contacte