Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Nova estació meteorològica automàtica a Sort

Nova estació meteorològica automàtica a Sort

04/08/2009 14:14

El passat 31 de juliol va començar a funcionar una nova estació meteorològica automàtica (EMA) situada a l’Escola de Piragüisme de Sort (Pallars Sobirà). Aquesta infraestructura s’ha pogut posar en marxa en terrenys gestionats per l’Ajuntament de la capital del Pallars Sobirà gràcies al conveni signat en data 8 de juliol de 2009 entre el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Ajuntament de Sort.

El nou equipament disposa de sensors meteorològics per al mesurament de la temperatura, la humitat relativa de l’aire, la pressió atmosfèrica, el gruix de neu i la precipitació. Les dades subministrades per tots aquests sensors s’envien des de l’EMA fins a la seu central del SMC cada 30 minuts a través de telèfon mòbil. Tot seguit, els valors s’emmagatzemen a la base de dades i se sotmeten a diversos controls de qualitat per garantir la validesa del mesurament.

La informació facilitada per l’estació es pot consultar ràpidament al web i servirà per elaborar els diversos butlletins climàtics que periòdicament desenvolupa el SMC.

El Servei Meteorològic de Catalunya, adscrit al Departament de Medi Ambient i Habitatge, gestiona la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), formada per 165 estacions equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país. Les dades proporcionades pels equipaments s’incorporen a una base de dades que permet realitzar tasques de vigilància meteorològica i estudis climàtics.

A banda de les funcionsesmentades, aquest nou equipament obeeix a alguns altres motius específics:
- Forma part d’un programa d’actuacions del Servei Meteorològic de Catalunya amb el qual es pretén disposar de dades meteorològiques de totes les capitals de comarca com a eina d’informació meteorològica a les poblacions més importants i de major població del país.
- La ubicació concreta de l’estació comparteix espai amb instrumental divers meteorològic i de mesurament de la qualitat de l’aire preexistent, i vol assegurar la continuïtat d’una destacada i reconeguda sèrie meteorològica d’observació manual contínua de més de 25 anys.

Tota la informació sobre aquesta estació es pot consultar a la pàgina web del SMC www.meteo.cat.

Mostrar formulari de contacte