Nova gesta de Kilian Jornet: ascens i descens de l'Aconcagua en 12h49min
L'esportista cerdà bat el rècord del sostre d'Amèrica (6.962 m) en un nou repte superat del projecte Summits of my life La marca se suma a les aconseguides anteriorment al Mont Blanc, el Cerví i el McKinley
Kilian Jornet ha marcat un nou cim a la seva llista de somnis. Ha estat a l’Aconcagua (6.962 m.), on aquest dimarts, 23 de desembre, hi ha establert un nou rècord de velocitat de pujada i baixada. Amb un temps de 12 hores 49 minuts, aquest ha estat el penúltim repte del projecte Summits of My Life.
L'esportista de la Cerdanya ha completat l'objectiu després d’un intent fallit divendres passat, quan es va veure obligat a donar mitja volta prop dels 6.500 metres a causa del mal temps, amb ràfegues de vent de més de 90km/h. En aquell moment va declarar: “Haver-se de retirar no és una derrota, tot al contrari. A mi m’ha servit com un bon entrenament en alçada per poder-ho intentar quan el temps sigui bo”
Aquest dimarts, la meteorologia li va ser favorable i l’atleta va aconseguir completar l’ascens i el descens de l’Aconcagua, el cim més alt d’Amèrica. Un recorregut d’anada i tornada per la via normal que suma 59,85 km, amb un desnivell positiu de 3.962 m. Tanmateix, el major repte al qual s’havia d’enfrontar Kilian Jornet era l’altitud, fregant els 7.000 metres. Per això, va fer una aclimatació prèvia, però de pocs dies. "L’Aconcagua no és un cim tècnic com altres que hem hagut de superar durant el projecte, però, fins ara, ha estat el més alt”, subratlla.
L'ascensió
Tot seguint la filosofia de la resta de cims del projecte, Jornet va decidir iniciar l’ascensió des de l’últim punt habitat, la caseta de guarda parcs d’Horcones (2.900m). Va sortir a les 6 del matí, després d’haver esmorzat tres torrades amb dulce de leche, un dolç típic argentí.
Des d’allà, l’esperaven 23km i 1.400m de desnivell que va recórrer en 3h15, abans d’arribar a Plaza de Mulas (4.300m), camp base de l’Aconcagua. És en aquest punt on la majoria d’expedicions comencen l’ascensió cap al cim. Poden tardar fins a quatre dies. En arribar a Plaza de Mulas Kilian Jornet es va aturar durant 15 minuts per menjar i beure. Des d’allà iniciava l’ascenció cap al cim: “La meva idea era fer una pujada suau intentant conservar el màxim per a la baixada. Per això vaig decidir aturar-me, descansar i recuperar forces per al següent tram”.
Jornet es va enfilar cap a Nido de Cóndores (5.550m), on hi passava després de cinc hores de la sortida, iniciant aleshores els últims kilòmetres fins arribar al cim. Abans, havia de superar 1.463m de desnivell positiu i, especialment, l’arribada als 6.500 metres. Jornet explicava: “A partir d’aquella alçada, he començat a veure que m’estava afectant. Tenia problemes d’equilibri i relliscava constantment amb la neu gelada. Per això, he decidit avançar poc a poc, sabent que encara tenia molt camí per davant”. Fregava els 6.600 metres, a Cueva del Guananco, amb un temps de 7h40’. Finalment, aconseguia arribar al cim (6.962m) després de 8h45’ d’esforç. Allà s’hi ha quedat durant quinze minuts: “Ha estat un moment per recuperar forces abans de la baixada. El cim ha estat la culminació de la feina que hem estat fent durant tots aquests dies. També he pogut apreciar les vistes increïbles que es tenen des d’allà a la cara sud de l’Aconcagua”.
Des d’allà, li quedava encara la baixada, segons explicava ell mateix: “L’alçada m’ha seguit afectant fins a Plaza de Mulas. Seguia perdent l’equil·libri, els músculs semblava que no volien seguir el cap i em feien caure. Al arribar a Plaza de Mulas he parat durant vint minuts. He menjat i m’he hidratat bé i mica en mica m’he anat trobant millor. Des d’allà només em quedava la baixada de nou fins a Horcones, on he pogut córrer bé i acabar marcant un bon temps”. A Plaza de Mulas hi va arribar després de 10h10’ de recorregut. Finalment, en arribar de nou a Horcones el cronòmetre va marcar 12h49’.
D’aquesta manera Kilian Jornet ha aconseguit superar tots els rècords establerts fins a la data i inscriu el seu nom com l’home més ràpid en completar el recorregut.
L'equip
En aquest repte l’han acompanyat la corredora de muntanya Emelie Forsberg i els càmeres Seb Montaz i Vivian Bruchez, també assesor de seguretat. Emelie Forsberg ha estat present a la sortida i arribada a Horcones. Per la seva banda, Seb Montaz i Vivian Bruchez s’han situat per sobre de Nido de Cóndores (5.500m) per filmar durant l’ascenció. Segons comentava Seb Montaz : « Vaig veure patir força el Kilian més amunt dels 6.500m. De totes maneres el vaig veure veure molt conscient i determinat per complir el seu repte. Per part nostra, no podiem estar més orgullosos de com ha anat tot »
Kilian Jornet, per la seva banda, explicava : « Aquest és un projecte d’equip. Estic molt content d’haver pogut compartir aquestes dues setmanes amb el Seb, el Vivian i l’Emelie. Junts hem preparat el repte i ens hem coordinat per a filmar. Vull agraïr a tot l’equip l’esforç que han fet i també a tota la gent que ha anat seguint el projecte des de diferents racons del món »
Amb aquest nou repte Kilian Jornet completa el tercer any de projecte de Summits of My Life després que aquest 2014 també establís un nou rècord al Denali (McKinley), a Alaska.
Llista de material utilitzat
Tèxtil i calçat (Salomon):
– bambes Snowcross
– mitjons fins (fins a plaza mulas)
– mitjons gruixuts (fins al cim)
– pantalons curts
– malles paravent
– samarreta màniga llarga
– midlayer
– Jaqueta Goretex
– Down jaket
– Overboot
– Pantalonts primaloft
– Guants
– Manoples de plumes
– Ulleres de sol
– Motxilla
Altre material
– Rellotge Suunto Ambit 3 Peak
– Bastons desplegables
– Càmara de vídeo
– 300cl gel energètic
– 1L d’aigua
– 4 xocolatines
Temps de pas
Distància Horcones-Cim-Horcones: 59,85km
Desnivell: 3.962D+
Temps total:12h49’
Horcones-Plaza de Mulas: 23km/1.400mD+ – 3h15’
Plaza de Mulas-Nido de Cóndores: 3,6km / 1.100mD+ – 5h’
Nido de Cóndores-Aconcagua: 3,5km / 1.462mD+ – 8h45
Aconcagua-Plaza de Mulas: 10h10’
Plaza de Mulas-Horcones: 12h49’