Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Nova manifestació dels ramaders del Pirineu per reclamar el cobrament dels ajuts pendents

Nova manifestació dels ramaders del Pirineu per reclamar el cobrament dels ajuts pendents

Els manifestants han tallat la C-13 i s'han entrevistat amb el delegat del Govern, Albert Alins

07/09/2015 18:30

Un centenar de ramaders del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà s'han manifestat aquest dilluns davant de la delegació del Govern de l'Alt Pirineu i Aran, a Tremp, per reclamar el cobrament dels ajuts de la Indemnització Compensatòria de Muntanya (ICM). Els manifestants, fent soroll amb nombroses esquelles, han tallat la C-13 i representants del sector s'han entrevistat amb el delegat del Govern català, Albert Alins.

Els ramaders insisteixen en el fet que ells han complert amb els compromisos que van adoptar quan es van convocar els ajuts i que l'administració ha de complir amb la seva part d'abonar els pagaments. Així li han exposat al delegat del Govern a l'Alt Pirineu, Albert Alins, a qui també li han fet entrega d'un dossier d'imatges amb danys a animals causats per la fauna salvatge.

Per la seva banda, Alins s'ha compromès a convocar el sector a una reunió abans de les eleccions del 27 de setembre per exposar en quin punt es troba la situació, tot i que els ramaders exigeixen els pagaments abans dels comicis catalans.

Més mobilitzacions

Pere Roqué, president d'ASAJA a Lleida, ha dit que si cal fer sentir la veu dels ramaders del Pirineu a Barcelona, Madrid o Brussel·le, hi aniran. Així mateix, ha explicat el paper de la ramaderia en la neteja de les muntanyes per evitar incendis i la desertització de la muntanya.

El president dels ramaders del Pallars, Xavier Rivera, ha afegit que si la carn que ells produeixen s'està pagant ara al mateix preu o més barata que fa 30 anys "tothom ha d'entendre que les nostres explotacions sense els ajuts de les administracions corresponents no són viables".

Xavier Rivera assenyala que a cada ramader l'administració li deu una mitjana de 6.000 euros i que a tot Catalunya la suma puja uns 6 milions d'euros. Els ramaders temen que l'impagament d'aquest ajut marqui un precedent de cara a noves convocatòries i lamenten que el nou PDR grava als joves per sobre dels ramaders que porten més anys.

Una ajuda per fixar la gent al territori 

La Indemnització Compensatòria de Muntanya (ICM) és una subvenció creada per mitigar els desavantatges que suposa tirar endavant l'activitat agrària i ramadera a les comarques de muntanya en comparació a altres territoris del país, per exemple, per motius climàtics o pels sobrecostos de fer arribar el pinso i els farratges a explotacions llunyanes dels punts de producció. Alhora, també ha de servir per fixar la població al territori.

Segons han explicat els ramaders, la ICM és un mecanisme comunitari cofinançat per Brussel·les, el Ministeri d'Agricultura i la Generalitat que han cobrat des de fa 30 anys i ara no hi volen renunciar perquè s'hi juguen la continuïtat del sector. El problema, diuen, és que la Generalitat al·lega que les altres dues parts no paguen i, per tant, no té recursos per abonar la subvenció corresponent al 2014. Els afectats temen que aquest sigui només l'inici de la desaparició d'aquesta subvenció i d'altres ajudes i insisteixen que la ramaderia de muntanya no pot sobreviure sense el suport públic.

Els ramaders asseguren que quan van presentar la declaració única agrària (la DUN) van signar uns compromisos -per exemple, en matèria mediambiental- que han complert "al cent per cent" i per això exigeixen que les administracions també ho facin.

Mostrar formulari de contacte