Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Nova temporada per descobrir la brama del cérvol i fer un seguiment del gat salvatge

Nova temporada per descobrir la brama del cérvol i fer un seguiment del gat salvatge

Els parcs naturals de l'Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la reserva de Boumort i el complex de MónNatura Pirineus ofereixen activitats de tardor per conèixer la fauna autòctona
Brama del cérvol (Foto: MónNatura Pirineus)
02/09/2022 11:05

Espais com els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i especialment la Reserva Nacional de Boumort acullen entre els mesos de setembre i octubre activitats de tardor per conèixer la fauna autòctona. Entre les propostes d'enguany destaca la descoberta de la brama del cérvol i, com a novetat, el seguiment del gat salvatge, que es pot fer a través de MónNatura Pirineus.

El gat salvatge és molt difícil de veure, ja que surt de nit i s’amaga molt bé. Des del centre de natura saben quin recorregut acostuma a fer perquè segueixen les seves petjades, i és per això que enguany han preparat una activitat nova per descobrir-lo. A través d'un mapa es poden seguir les seves petjades i trobar 10 punts d’interpretació que ajuden a conèixer aquesta espècie, així com el paisatge de les Planes de Son, a les Valls d’Àneu, la vegetació d'alta muntanya i d'altres animals que hi viuen, com els talpons i les formigues.

L’activitat es realitza durant unes dues hores i té el suport d’una aplicació al mòbil, "per poder contemplar 'allò que no es veu' i experimentar la natura amb tots els sentits".

La brama del cérvol

Pel que fa a la brama del cérvol, és el període en què els mascles es disputen les femelles i intenten seduir-les bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i d’orina i rascant els troncs amb la cornamenta. És una època en què és fàcil observar aquests animals pel bosc. El moment òptim per sentir-los bramar és a primera hora del dia, quan despunta el sol, o al capvespre. En aquesta activitat cal seguir una sèrie de consells, com evitar fer soroll, mantenir una distància mínima de 50 metres amb els cérvols, ja que tenen un comportament és imprevisible, i portar prismàtics. Així mateix, es recomana anar acompanyat d’un guia per gaudir al màxim de l’experiència.

Empreses especialitzades

Aquest fenomen natural i cíclic ha esdevingut des de fa anys una gran atractiu turístic per als amants de la natura i la fauna. A la Reserva Nacional de Caça de Boumort, per facilitar al visitant l’accés a aquest espectacle únic de la natura, diferents empreses ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la reserva (situada a la comarca del Pallars Jussà) amb 4×4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama. Cal remarcar que es limita l’accés públic a determinades zones de la reserva, on només es pot anar amb qualsevol de les empreses autoritzades.

Pel que fa al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, hi ha empreses dedicades a activitats d’interpretació i estudi del medi que organitzen excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel amb guies-interpretadors acreditats d’ambdós parcs.

A les Valls d’Àneu s’habiliten punts d’observació gratuïts a les Ares (Port de la Bonaigua), Alós i Gavàs. D'altra banda, i de forma privada, diversos guies intèrprets acreditats pel parc acompanyen els visitants durant l’observació de la brama a la zona del massís de l’Orri, concretament a Tornafort i a les valls de Cardós.

Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, també es programen sortides naturalistes i guiades per conèixer i observar cérvols a la zona. L’activitat està limitada a dos grups de 10 persones i va a càrrec de membres especialitzats en fauna del cos d’agents rurals del Berguedà. A banda d’aquesta proposta institucional, empreses de la zona també ofereixen guiatge per gaudir de l’espectacle.

El centre MónNatura Pirineus de la Fundació Catalunya La Pedrera ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb l'objectiu d'apropar els visitants a la natura i descobrir l'essència dels Pirineus. Aquest complex també organitza visites a la brama del cérvol amb sortides al capvespre per escoltar els brams dels mascles en plena època de zel al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Es viatja fins al poble de Gavàs i es caminen uns 800 metres fins al punt d’escolta. Les visites s’han programat pels dies 17 i 24 de setembre i 1, 8 i 15 d’octubre. Cal fer reserva prèvia a MónNatura Pirineus.

Mostrar formulari de contacte