Noves marxes lentes de tractors a l'Alt Urgell i arreu del Pirineu
Aquest divendres al vespre s'ha tallat la C-14 al terme de Bassella. També hi ha retencions als accessos al túnel del Cadí (C-16) i a la C-13 al Pallars Jussà. Els pagesos mostren novament el seu malestar per la situació del sector primari
Pagesos d'arreu del Pirineu i de la resta de Catalunya han reactivat aquest divendres a la tarda les marxes lentes de tractors, per mostrar el seu descontentament amb la situació del sector i amb les propostes presentades aquesta setmana per la Generalitat i la resta d'administracions superiors, pel que fa a les seves principals reivindicacions.
A l'Alt Urgell, pels volts de les 6 de la tarda, desenes de tractors han començat dues marxes lentes simultànies a la C-14, tant des del sud com des del nord de la comarca, amb la idea de confluir a Oliana. De fet, des d'una estona abans ja s'havien iniciat mobilitzacions a la comarca veïna de la Noguera i també, més al sud, a l'Urgell. En aquest sentit, des de Tàrrega s'havia iniciat a la tarda una marxa en direcció a Guissona. Tot plegat ha provocat importants retencions en els dos sentits i en amplis trams de la C-14, tal com ha informat el Servei Català de Trànsit. A les 8 del vespre, la C-14 roman tallada al terme municipal de Bassella.
Paral·lelament, a la Cerdanya, els agricultors i ramaders s'han concentrat a prop de la boca nord del túnel del Cadí. Per això, i per motius de seguretat, ha estat necessari tallar el trànsit a les dues boques de la galeria que connecta la comarca amb el Berguedà, tal com es fa cada cop que hi ha retencions o trànsit molt dens al seu interior. Al vespre encara persistien les retencions, tot i que en aquest cas entraven en la línia d'allò que és habitual a la C-16 els divendres al vespre durant l'hivern.
Pel que fa a la resta del Pirineu, Trànsit també informa aquest vespre de retencions o circulació lenta a la C-13, entre Castell de Mur i Salàs de Pallars; a l'N-260 a Gerri de la Sal (ja al Pallars Sobirà) i a l'N-230 al Pont de Suert. En tots els casos, també per marxes lentes de tractors.
Excés de burocràcia, crisi de preus, limitacions mediambientals i danys de fauna
Aquestes marxes donen continuïtat a les que ja hi va haver el cap de setmana passat i, especialment, dimarts passat, quan desenes de tractors van recórrer al llarg de tot el dia la carretera N-145 entre la Seu d'Urgell i la frontera amb Andorra. En el manifest que van divulgar, el sector confirmava que l'excés de burocràcia i la crisi de preus són els principals motius del malestar, tot i que també assenyalen factors com les limitacions que se'ls imposa per motius mediambientals -que sovint contrasten amb la manca d'exigències a productes importats d'altres països- i les dificultats per al relleu generacional.
D'altres queixes del col·lectiu són la poca responsabilitat de les administracions envers els danys de la fauna salvatge, l'incompliment de la Llei de la Cadena Alimentària per garantir preus justos, la pressió als pagesos en les mesures contra la sequera i la mala imatge que en transmeten alguns mitjans de comunicació. Alhora, reclamen que es recuperi la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, actualment absorbida pel nou Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Mascort assegura que a final de març hi haurà finestreta única
En relació amb una de les principals queixes, l'excés de burocràcia, el conseller d'Acció Climàtica, David Marscort, ha promès aquest divendres que crearan una "finestreta única" perquè pagesos, ramaders i productors puguin fer tràmits amb la Generalitat, i preveu que estigui a punt a finals de març. En una entrevista a Ràdio 4, Mascort ha reconegut que ara aquests tràmits estan repartits en fins a "14 aplicacions", i ha assegurat que treballen perquè al final d'aquest trimestre ja es puguin fer des d'un únic punt. El conseller ha admès que "de vegades el que passa a l'administració és que les aplicacions es fan des del punt de vista de l'administració, i s'han de fer des de l'usuari", si bé assegura que fa temps que treballen per resoldre aquest desgavell burocràtic.
En relació també amb el malestar dels pagesos, que continua malgrat les promeses de les darreres hores, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que dimecres va parlar "directament" amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li el "compliment íntegre" de la Llei de la Cadena Alimentària, després que els agricultors han denunciat que la normativa "no funciona" i es mantenen els abusos de les grans distribuïdores en els preus. A l'acte commemoratiu del 50è aniversari d'Unió de Pagesos, a Barcelona, Aragonès ha afirmat que entén les mobilitzacions del sector i que agilitzaran tràmits "en els pròxims mesos", si bé creu que també cal que ho facin l'Estat i la Unió Europea.
De la seva part, el secretari general d'UP, Joan Caball, ha remarcat que entén perfectament que es mantingui la crispació dels pagesos, perquè la situació actual és molt greu, i ha negat que hagin fet prevaldre "interessos personals o partidistes" a l'hora de desconvocar mobilitzacions. El responsable del principal sindicat agrari català ha volgut fet una interpretació "en positiu" d'aquestes noves protestes, i és que "la gent jove s'ha mogut". Caball, en tot cas, ha reiterat que ara calen "solucions als nostres problemes, per poder continuar fent de pagesos", i "després ja s'analitzarà qui ha fet més o menys".