Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Núria Bonet, de Ca la Núria de Bellver de Cerdanya, guanya el guardó de Revelació als Premis Nacionals de Gastronomia

Núria Bonet, de Ca la Núria de Bellver de Cerdanya, guanya el guardó de Revelació als Premis Nacionals de Gastronomia

Paco Solé ha guanyat el premi de Gastronomia Tradicional; Xavier Pellicer, el Nacional d'Autor; Fina Navarro (Restaurant Gaig) obté el reconeixent de millor cap de sala, i Toni Massanés és distingit per la seva recerca i docència gastronòmica

14/06/2024 10:30

Núria Bonet, propietària de Ca la Núria de Bellver de Cerdanya; ha guanyat el Premi Revelació dels Premis Nacionals de Gastronomia Tradicional, que s'han lliurat aquest dijous. El jurat ha reconegut la tasca duta a terme per la cuinera cerdana, que ha convertit el seu restaurant en un dels de referència de la comarca i del Pirineu català. Recentment Bonet ha estrenat el seu nou local, en una singular casa situada a prop del centre de Bellver.

Entre els guardonats d'enguany també hi ha el gastrònom berguedà Toni Massanés, que ha rebut el Premi Especial de l’Acadèmia a la recerca i a la docència gastronòmica. Massanés és el director de la Fundació Alícia, a Món Sant Benet, des d'on fomenta el corpus culinari català i l'aposta pels productes de proximitat i saludables. De la seva part Paco Solé, propietari del restaurant 7 Portes, ha estat distingit amb el Premi Nacional de Gastronomia Tradicional, i el també barceloní Xavier Pellicer, amb restaurant que porta el seu nom, ha rebut el Nacional de Gastronomia d’Autor. Empar Moliner s'ha erigit amb el Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic; mentre que Fina Navarro ha recollit el guardó a millor cap de sala. 

Aquest any, per primera vegada, els Premis Nacionals de Gastronomia celebren l'excel·lència de la cuina catalana a partir de dos puntals que posen en relleu les dues ànimes de la gastronomia al país: la cuina tradicional, que busca preservar el patrimoni, i la d'avantguarda. L'objectiu és motivar ambdues disciplines a continuar convivint i a gaudir del mateix reconeixement.

El president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, ha assegurat que l'entitat vol valorar així la riquesa innovadora de Catalunya, però continuar encoratjant la de sempre, per preservar el patrimoni.

Núria Bonet, dedicació, talent i innovació

Núria Bonet Autet, poc motivada pels estudis convencionals, als setze anys va voler provar la restauració i la cuina la va atrapar de seguida. Nascuda a Bellver de Cerdanya, la seva energia i vitalitat la van portar a estudiar Hostaleria a l’Escola Joviat de Manresa. Tot i que la seva mare és una bona cuinera, la passió per l’ofici no li ve de família. Després d’un stage a El Bulli i de treballar amb en Nandu Jubany al restaurant Mas d’Osor van decidir obrir el seu propi restaurant. L’any 2010 va prendre una decisió valenta: tornar al seu poble i obrir el restaurant Ca la Núria, basat en la qualitat i varietat de productes de temporada de la Cerdanya. Amb el temps, va obrir un altre restaurant a Puigcerdà, aquest cop amb l’ajuda del seu company i cuiner, August, qui es va formar a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona i va treballar en diversos restaurants de renom.

La Núria, però, és una innovadora i inconformista, així que des- prés de set anys, va decidir tancar els dos restaurants anteriors i emprendre un nou projecte, que no només és un restaurant, sinó també la seva pròpia llar. En aquest espai únic, Bonet i August combinen la seva passió per la cuina amb la seva creativitat i in- quietuds, i ofereixen una experiència gastronòmica excepcional. El Premi Revelació 2024 reconeix la dedicació, el talent i la innovació de Núria Bonet Autet, una cuinera que ha convertit la seva passió en plats inoblidables. Amb cada creació culinària, Bonet transmet una emocionant història que captiva els paladars i els cors dels seus comensals. 

Pellicer, una aposta per una cuina saludable i ecològica

Xavier Pellicer, mestre culinari nascut a Barcelona, ha destacat sempre per la seva dedicació a utilitzar productes frescos, ecològics, biodinàmics i de proximitat en les seves creacions culinàries. Al llarg de la seva trajectòria, ha treballat en restaurants com La Llar a Rosas, Arzak a San Sebastián i Le Carré des Feuillants a París. El seu retorn a les arrels catalanes va marcar un punt d'inflexió en la seva carrera, especialment quan va treballar com a cap de cuina d'El Racó de Can Fabes o va obrir el seu propi restaurant ABaC a Barcelona.

Amb una passió per una alimentació saludable i ecològica, Pellicer va obrir el restaurant Céleri el 2015, on els vegetals prenen el protagonisme. L’any 2018 va marcar un nou capítol amb l'obertura de Xavier Pellicer i El Menjador by Xavier Pellicer. 

El compromís i l'excel·lència de Paco Solé 

Des del Restaurant Portes, Paco Solé ha dedicat la seva vida a preservar i fomentar la cultura culinària del país. Fill d'una família vinculada a la restauració des del segle XVIII amb establiments a Granollers i a Caldetes, des del menjador del 7 Portes, que aviat celebrarà el 190è aniversari, va absorbir els secrets de la cuina catalana amb una base sòlida d'estudis acadèmics. Solé ha preservat les antigues receptes i gustos de la cuina catalana, oferint als comensals segons les temporades més de 300 plats documentats i actualitzats.

Fina Navarro, un reconeixement a la passió a la sala

L'any 1999 va entrar a la cuina del Restaurant Gaig d’Horta de la mà d’en Pepe, cap de cuina. En poc temps la cuina la va anar atrapant fins que uns mesos després va sortir a la sala. Navarro ha demostrat la seva habilitat i passió per la sala i ha contribuït a l’èxit del Restaurant Gaig. És coneguda com a Fina Gaig, no per ser la dona d’en Carles, sinó per l’equip que han fet durant una trajectòria professional i vital conjunta.

La gala de la gastronomia

Els Premis Nacionals de Gastronomia valoren la varietat, la tradició i la innovació de la cuina catalana, reforçant el reconeixement internacional de la seva excel·lència gastronòmica. Són el resultat d’un procés de votació secret que els Acadèmics realitzen al llarg de l’any. L’Acadèmia selecciona els cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació a la cuina i a la gastronomia del nostre país.

  • Guardonats als Premis Nacionals de Gastronomia 2024 (Foto: PNG)
    Guardonats als Premis Nacionals de Gastronomia 2024 (Foto: PNG)
  • Núria Bonet, del restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya
    Núria Bonet, del restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya

Mostrar formulari de contacte