Oberta la nova convocatòria d'ajuts a estudiants universitaris de l'Alt Pirineu i Aran
La línia de suport també inclou el Solsonès i enguany s'hi incorporen el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa, motiu pel qual se n'ha incrementat la partida. Les subvencions, d'un màxim de 2.000 € per sol·licitant, es destinen a les despeses que comporta estudiar lluny del lloc de residència habitual
El Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat acaba d'obrir la convocatòria d'ajuts a estudiants universitaris del Pirineu corresponents a l'actual curs 2023-2024. Des de fa més de quinze anys aquesta línia de subvencions beneficia joves de les comarques de l'Alt Pirineu (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Sobirà i Pallars Jussà), com també de l'Aran i el Solsonès, tenint en compte el fet que la majoria d'ells s'han de desplaçar lluny de la seva residència familiar per poder fer els estudis presencials. I enguany, com a novetat, també s'hi poden acollir els universitaris del Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.
L'objectiu d'aquesta convocatòria és ajudar en les despeses de transport, habitatge i manutenció que comporta el fet d'estudiar lluny del Pirineu. Es preveu un import màxim de 2.000 euros per sol·licitant. La petició es pot fer fins al 8 de maig.
Tenint en compte que el nombre de sol·licitants augmentarà molt amb la incorporació de tres noves comarques, enguany s'ha gairebé triplicat el pressupost de la convocatòria: s'ha passat dels 392.000 euros de l'any passat a 1.040.000 euros enguany. Aquest increment s'ha planificat tenint en compte que aquestes tres comarques sumen 118.000 habitants (55.000 a la Garrotxa, 40.000 al Berguedà i 23.000 al Ripollès), mentre que els territoris que n'han format part fins ara engloben tots plegats 89.000 habitants.
A part de no superar els llindars de renda familiar i de patrimoni establerts en la convocatòria, els sol·licitants han d'estar matriculats en un mínim de 60 crèdits anuals d'uns estudis de grau impartits de manera presencial. Els estudiants que no han iniciat el grau aquest curs acadèmic també han d'haver superat el 80% dels crèdits matriculats el curs anterior o l'últim curs efectuat en els estudis de les branques de coneixement d’arts i humanitats, ciències, ciències de la salut i ciències socials i jurídiques, i el 60% en el cas dels estudis de les branques de coneixement d’enginyeria i arquitectura.
Gairebé 260 beneficiaris el curs anterior
El curs passat es van atorgar 259 ajuts APA (el 65,24%, a noies). Per comarques, els beneficiaris van ser 76 estudiants del Solsonès, 57 de l'Alt Urgell, 36 del Pallars Jussà, 28 de la Cerdanya, 24 de la Vall d’Aran, 19 de l'Alta Ribagorça i 19 del Pallars Sobirà.
Pel que fa a universitats on estudien les persones a qui es van concedir els ajuts, 88 ho fan a la Universitat de Lleida (UdL), 56 a la Universitat de Barcelona (UB), 43 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), 26 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), 20 a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), 11 a la Universitat de Girona (UdG), 6 a la Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC), 4 a la Universitat Rovira i Virgili (URV), 3 a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i 2 a la Universitat Ramon Llull (URL).