Obertes les inscripcions per a participar al 29è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu de la Fira de Sant Ermengol
El termini per a fer el tràmit finalitza el dimarts 10 d'octubre. Només s’acceptaran al certamen els formatges inscrits de manera individual i per via telemàtica
Ja s’han obert les inscripcions per a poder participar al 29è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que s'organitza en el marc de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell. El certamen es durà a terme el 14 d'octubre, de deu del matí a una del migdia, a la pista polivalent de la zona esportiva municipal.
Enguany només s’acceptaran a concurs els formatges que hagin estat inscrits de manera individual i per via telemàtica. Els interessats han d'emplenar el formulari d’inscripció i adjuntar la fitxa tècnica del producte. Les inscripcions restaran obertes fins a les vuit del vespre del dimarts 10 d’octubre.
Els formatges artesans que poden participar són tots els de producció pròpia elaborats en qualsevol territori del Pirineu, convenientment identificats i que puguin classificar-se en alguna de les seccions del certamen. Han de ser formatges que es comercialitzen habitualment durant l’any i/o estacionalment. Per a l’edició d’aquest any, cada elaborador podrà presentar a les diferents categories del concurs com a màxim una referència de formatge de diferent tipologia.
Categories del concurs
D’acord amb la informació aportada pel productor a la fitxa d’inscripció, juntament amb la fitxa tècnica, i sota el criteri de l’organització, els formatges presentats concursaran en una de les següents categories:
1. Iogurts i llets fermentades
2. Matons, recuits i brossats
3. Formatges frescos
4. Formatges llet de vaca, quallada enzimàtica (pasta dura)
5. Formatges llet de vaca, quallada àcida
6. Formatges llet de vaca, pasta tova
7. Formatges llet de cabra, quallada enzimàtica (pasta dura)
8. Formatges llet de cabra, quallada àcida
9. Formatges llet de cabra, pasta tova
10. Formatges llet d’ovella, quallada enzimàtica (pasta dura)
11. Formatges llet d’ovella, quallada àcida
12. Formatges llet d’ovella, pasta tova
13. Formatges de pasta cuita o semicuita
14. Formatges blaus
15. Formatges amb condiments
16. Tupí o Gaztazarra
Premis
Els membres del jurat del concurs, format per persones qualificades professionalment i/o amb àmplia experiència en el sector gastronòmic i especialment en el coneixement del formatge, comunicaran els premis a l’organització del certamen. Cada categoria, formada com a mínim per cinc formatges, tindrà opció a rebre tres guardons, catalogats com:
1r premi: Diploma de Medalla d’Or.
2n premi: Diploma de Medalla de Plata.
3r premi: Diploma de Medalla de Bronze.
Els guardons es lliuraran el mateix dissabte 14 d’octubre, a partir de les 13.30 hores, a l’escenari situat a l’avinguda del Camí Ral de Cerdanya, davant del Palau d’Esports de la Seu d’Urgell. Els primers premis o medalles d’or de cada categoria, sempre i quan siguin presents com a expositors a la Fira, rebran una dotació en metàl·lic de 300 euros i etiquetes adhesives identificatives de la menció.
El Concurs de Formatges Artesans del Pirineu té l’objectiu de valorar sensorialment els formatges presentats. Cal remarcar que la presentació dels formatges a tastar en el concurs garantirà el complet anonimat de l’origen i de l’elaborador.