Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Obertes les inscripcions per fer una visita guiada al jaciment del Coll de Molleres

Obertes les inscripcions per fer una visita guiada al jaciment del Coll de Molleres

L’activitat, que es durà a terme per primera vegada el dissabte 13 de juliol, l'organitzen conjuntament l'Ajuntament de Meranges, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i el Museu de Llívia. L'objectiu és promoure i divulgar la rellevància de l'indret

Jaciment del Coll de Molleres (Foto: ICAC)
Jaciment del Coll de Molleres (Foto: ICAC)
02/07/2024 18:50

L'Ajuntament de Meranges, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu de Llívia s'han aliat en un projecte cultural i patrimonial que pretén promoure i divulgar la rellevància del jaciment del Coll de Molleres, a Meranges, a 2.500 metres d'altura. Una de les propostes que s'ha plantejat és una visita guiada al jaciment, el dissabte 13 de juliol, amb sortida a les 10 del matí des del refugi de Malniu. Per poder participar a la sortida, que és gratuïta i amb aforament limitat, cal fer inscripció prèvia al correu electrònic 

El recorregut previst té una distància d'uns dos quilòmetres i mig, que es pot recórrer en una hora aproximadament. És una ruta fàcil per a les persones habituades a caminar a la muntanya, però moderada per als qui no hi estan avesats. Caldrà portar aigua, crema solar, alguna peça de fruita o fruits secs. L'organització també aconsella anar ben calçats.

La visita al jaciment del Coll de Molleres forma part d'un programa més ambiciós relacionat amb l'arqueologia del paisatge, poblament i territori, que l'ICAC lidera i desenvolupa des de fa molts anys en àrees de muntanya com el Ripollès i la Cerdanya. De fet, fruit d'un treball a la vall de Núria, els resultats i estudis duts a terme són exposats i brindats a la societat a través de recursos didàctics i museogràfics, entre altres formats.

Importància del jaciment del Coll de Molleres

L'ICAC explica en el seu web que el jaciment de Coll de Molleres I documenta un establiment de llarga ocupació, amb una primera gran fase constructiva de tipologia poligonal que se situaria entre el període ibero-ceretà i la fase romana (segles III aC – I dC), i una segona gran fase ja plenament medieval (amb un abandonament que se centraria en els segles XII-XIII). Tanmateix, la datació de segle IX aC suggereix un origen ceretà pel complex, al Bronze Final – Ferro I.

Els resultats globals obtinguts a les campanyes del 2018-2019 aporten unes primeres dades molt interessants sobre l'ocupació altimontana a la zona de Meranges. Les prospeccions han permès evidenciar l'alta densitat de preservació d'estructures arqueològiques en aquesta zona.

Transhumància

Les conclusions determinen que aquests espais altimontans (Duran i el Coll de Molleres, a Meranges) confirmen el seu interès per conèixer l'origen de la gran transhumància en aquest sector del Pirineu i la implantació territorial de Iulia Libica (Llívia, Cerdanya) amb relació al control i explotació d'aquests llocs. D'aquest vincle sorgeix la voluntat d'oferir una visió conjunta i neix la possibilitat que les tres institucions treballin plegades en l'oferiment de la visita guiada, coordinada pel Museu de Llívia.

 

 

Mostrar formulari de contacte