Obre les portes el Piribus a la Seu d’Urgell amb l’exposició itinerant ‘Viatge al cor dels Pirineus’
Instal·lat a la plaça dels Oms, es pot visitar fins al 28 de juliol, de 10 a 14 hores i de 17 a 21 hores. Urgellencs i visitants podran conèixer el patrimoni natural pirinenc d'una forma interactiva i amena
Aquest matí ha quedat oberta al públic a la plaça dels Oms de la Seu d’Urgell l’exposició itinerant sobre el patrimoni del Pirineu “Viatge al cor dels Pirineus”, que acull el Piribus, un espai expositiu mòbil de 72m2 que es pot visitar gratuïtament fins al 28 de juliol. La mostra, que també proposa un variat programa d’activitats adreçades a totes les edats, es pot visitar de deu del matí a dues del migdia, i de cinc de la tarda a les nou del vespre. Hi haurà visites guiades cada dia a dos quarts de dotze del migdia i a les set del vespre.
La inauguració del Piribus a la Seu d’Urgell ha anat a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega; el sub-director general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Planas; el responsable d'LPO França i soci francès del projecte d’ADNPYR, Philippe Serre; el vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana; el coordinador d’activitats del Piribus a la Seu d’Urgell, Àngel Bonada, i la regidora de Patrimoni Natural, Núria Tomàs.
L’alcalde Jordi Fàbrega ha remarcat que “per a la Seu és molt important acollir el Piribus, perquè creiem en la necessitat de vertebració del territori pirinenc”. Fàbrega ha recordat que des del consisstori urgellenc es vol fomentar el patrimoni natural i cultural, fet que es comprova amb la creació de dues regidories d'aquests àmbits, "per fer-lo créixer, saber-lo valorar i compartir-lo”.
Fàbrega ha destacat també la gran tasca que realitza el projecte ADN Pirineus per donar a conèixer les singularitats del Pirineu, tant de Catalunya com d’Andorra, l'Aragó, Navarra i França. Per la seva part, la regidora de Patrimoni Natural de l’Ajuntament de la Seu, Núria Tomàs, ha manifestat que “el Piribus representa una oportunitat d’or perquè tant visitants com urgellencs coneguin el nostre patrimoni".
Aplicatiu mòbil i web
En l’obertura del Piribus a la Seu d’Urgell, el sub-director general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat, Josep Planas, ha explicat que aquesta exposició itinerant i interactiva “pretén mostrar i recollir part de la identitat i de l'ADN del Pirineu”. Planas ha incidit en el fet que s'adreça a diversos públics (residents, visitants, professionals, i autoritats polítiques) d'arreu de la serralada, i que vol "educar i sensibilitzar sobre el territori".
A més de l'exposició, la iniciativa també inclou la creació d'una aplicació mòbil i un web, únic per a tot el massís, que valorarà els llocs, geolocalizarà els itineraris d'interpretació i les activitats que es duen a terme. Així mateix, es buscarà fórmules per promoure la formació en educació ambiental mitjançant la creació d'una plataforma de continguts i cursos en línia.
L’exposició
En la inauguració del PIRIBUS a la capital alturgellenca, el dinamitzador d’activitats d’aquest projecte a la Seu d’Urgell, Àngel Bonada, ha subratllat que “serà un plaer fer gaudir a tots els grups que visitin el Piribus”. Bonada ha assenyalat que els continguts i activitats de l'exposició "mostren i treballen la diversitat cultural, natural, de llengües o patrimoni d'uns territoris diversos i allunyats entre si per les muntanyes, però units per la seva història".
La història geològica, els paisatges, la biodiversitat i la història humana són els quatre espais temàtics, que es mostren a través de dispositius de visió de 360º, pantalles tàctils i sonores, o la manipulació de mostres i objectes. La proposta també permet recollir testimonis i punts de vista dels visitants.
Activitats al territori
Paral·lelament a la pròpia exposició del Piribus estan programades un seguit d’activitats que permetran donar a conèixer l’ADN propi del Pirineu alturgellenc, com són xerrades sobre astronomia, fauna, tallers o sortides guiades de diverses temàtiques per descobrir la flora i la fauna dels boscos de la Vall de Sant Miquel, la visita al Coll de Creus per conèixer la formació dels Pirineus, a La Seu Medieval, al Parc dels Búnquers i a la Casa del Riu, al Parc Natural del Cadí Moixeró, al Canyet de la Muntanya d’Alinyà, o l’observació de rapinyaires al Roc Beneïdor.
Pel que fa a la gastronomia es farà una visita guiada amb degustació de productes de l’Alt Urgell i Cerdanya amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) a l’Espai Ermengol o un tast de tomàquets de varietats autòctones. També es duran a terme activitats per promocionar la cultura del territori, com xerrades sobre llegendes pirinenques o concerts de música tradicional.
Cooperació transfronterera
El Piribus s’emmarca dins el projecte de cooperació transfronterera POCTEFA ADN Pirineus, projecte de valorització del patrimoni pirinenc i de cooperació de la Xarxa Educació Pirineus Vius. Al projecte també hi donen suport altres entitats com l'LPO de França, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Catalunya La Pedrera, l’Institut d’Estudis Andorrans CENMA, SEO Birdlife Aragó i NIN-GAN (Gestió Ambiental de Navarra), associat al Govern de Navarra.