Oliana oficialitza l'agermanament amb la població sarda d'Oliena
Aquest cap de setmana se signarà l'acord en el marc d'un conjunt d'actes de benvinguda. El programa també inclou una visita guiada, una mostra de tradicions locals i un sopar de germanor
Oliana formalitzarà aquest cap de setmana el seu agermanament amb el municipi d'Oliena (Sardenya) amb un conjunt d'activitats que serviran per oficialitzar aquest intercanvi i donar a conèixer el sud de l'Alt Urgell i el seu entorn a la delegació de representants i veïns d'Oliena que hi han estat convidats.
El tinent d'alcalde d'Oliana, Ricard Pérez, ha explicat a RàdioSeu que la idea d'establir aquest agermanament va néixer casualment, quan "a la dècada de 1990 un grup de sards, veïns d'Oliena, es van aturar en un bar, van veure un cartell d'un partit de futbol en què jugava l'Oliana i van explicar que el nom del seu poble tenia el mateix significat", atès que el nom original d'aquesta població en llengua sarda és Ulìana.
Arran d'aquest fet, es va iniciar un intercanvi amb els equips de futbol d'ambdues poblacions i els darrers anys s'ha decidit consolidar-lo a nivell oficial mitjançant els respectius ajuntaments. Pérez assegura que, a banda del nom, han descobert que tenen coses en comú i que "fins i tot els paisatges són semblants".
Programa d'actes
Els actes d'agermanament començaran dissabte, dia 5, amb una recepció a les 10 del matí a l'Oficina de Turisme. A les 11 es farà una visita guiada per als convidats; i a les 2 del migdia, un dinar al Castell. A 2/4 de 6 de la tarda s'ha programat un taller i demostració de punta de coixí; i a les 9 del vespre, el Sopar de les Dones, al Pavelló Francesc Betriu, amenitzat per Batokatú i Voliaks.
Diumenge, a les 11 del matí començarà una trobada a la plaça del Lledoner i una cercavila amb els Geganters i Grallers d'Oliana. Tot seguit, s'inaugurarà un mural commemoratiu i es farà l'acte institucional en el qual se signarà l'acord d'agermanament. També hi haurà una mostra de les respectives tradicions locals i un aperitiu amb productes d'Oliena. El migdia es completarà amb un dinar a l'Hostal Víctor. A les 6 de la tarda començarà una ballada de sardanes amb la Cobla Project; i a les 9, un sopar de germanor a Cal Palau.
El conjunt d'actes es completarà dilluns. Al matí s'oferirà una visita a la fàbrica de Taurus i una excursió fins a Cambrils de la Muntanya, on es dinarà a la Fonda Casanova. El sopar de comiat serà a les 9 del vespre al Pavelló Francesc Betriu.
La població de Gianfranco Zola
El municipi d'Oliena (en sard, Ulìana) forma part de la regió de Barbagia di Ollolai. Actualment té poc més de 7.000 habitants i és la sisena població més gran de la província de Nùgoro, on hi viuen unes 210.000 persones i que ocupa l'est de l'illa de Sardenya,.
La ciutat és a 365 metres d'altitud i el terme municipal consta de 165 km2. Compta amb el cim més alt de la zona del Supramonte, el Mont Corrasi (1.463 m). L'agricultura hi té un pes important, amb productes característics com ara formatge, pernil, pasta, dolços i el vi de Nepente. Pel que fa al folklore, preserva de manera intacta el característic ball sard Su ballu tundu.
Entre d'altres coses, Oliena és conegut per ser la població natal de l'exfutbolista i entrenador italià Gianfranco Zola, que va jugar al Chelsea entre 1996 i 2003, després de militar al Nàpols i al Parma, i va ser 35 vegades internacional amb Itàlia. Des del 2012 és entrenador del Watford, a la Premier League, i anteriorment també va dirigir el West Ham. Zola, nascut el 1966, es va iniciar com a jugador als anys 80 a l'equip d'Oliena, el Corrasi. També van néixer en aquesta població, entre d'altres, el poeta Ramon Congiu (1762-1813) i el polític nacionalista sard Mario Melis (1921-2003), que va ser governador de Sardenya i eurodiputat.