Olvan acollirà la primera edició de la Muussegada, fira de l'hamburguesa de vedella autòctona
Hi participaran les associacions de la vaca Bruna dels Pirineus, l'Albera i la Pallaresa. El festival gastronòmic tindrà lloc el 26 i 27 de novembre i inclou activitats lúdiques sobre la ramaderia i el món de pagès
Les tres associacions de ramaders i criadors de les tres races de vedella autòctona de Catalunya (la vaca de l’Albera, la Bruna dels Pirineus i la Pallaresa) organitzen, conjuntament amb l’Ajuntament d’Olvan, la Diputació de Barcelona i un grup de cuiners, la primera edició de la Muussegada, que tindrà lloc el 26 i 27 de novembre. Es tracta de la primera fira de degustació de carn de vedella autòctona en forma d’hamburguesa.
El festival gastronòmic, a Olvan (Berguedà), inclourà tot tipus d’activitats lúdiques relacionades amb la ramaderia i el món de pagès. Del programa cal destacar el 1r Concurs Nacional d’Hamburgueses de Vedella, el dissabte 26 de novembre, entre les 6 i 8 del vespre. També a la mateixa hora hi haurà l’actuació musical del saxofonista Pep Poblet. Més endavant, la popular cuinera Ada Parellada presentarà l’Hamburguesa d’Olvan. La jornada s'acabarà amb un sopar de carn rostida a l’estil “asado” argentí, combinat amb un tast de vins de la D.O. Pla de Bages.
Diumenge, hi haurà un esmorzar popular amb hamburguesa i guisat de vedella, un Mercat de Productes del Berguedà i la divulgació dels coneixements dietètics, alimentaris i gastronòmics de la Fundació Alícia. A més a més, hi haurà l’actuació del cantant Lo Pau de Ponts, que presentarà la cançó 'La Mussegada d’Olvan'. Aquesta innovadora iniciativa vol "apropar i fomentar el consum de la carn de vedella autòctona i, a la vegada, dels productes de proximitat entre la població, destacant-ne el seu valor nutritiu, el seu bon gust i el suport que el seu consum representa per als ramaders i productors de tot tipus d’aliments de proximitat".
Races de vedella autòctona de Catalunya
La vaca Pallaresa com indica el seu nom, pastura en els 2 Pallars i la Val d’Aran. Té la capa blanca i és una vaca de llet i carn. És una raça autòctona en recuperació gràcies a la feina dels 8 criadors associats.
La vaca de l’Albera com indica el seu nom, pastura majoritàriament en el massís de les Alberes, a l´Empordà. Té la capa castanya i és una vaca de carn. És una raça autòctona en expansió al Principat i a la Catalunya Nord, ja que després de la seva recuperació també es troba en altres comarques gironines i al Rosselló.
La vaca Bruna dels Pirineus és la més estesa a les comarques pirinenques i prepirinenques, amb uns 30.000 caps de bestiar, d’uns 300 ramaders associats. Té la capa bruna i és una vaca de carn. És una raça autòctona consolidada gràcies a l’esforç de millora genètica i morfològica feta durant els darrers 10 anys per la Federació i les diferents associacions comarcals de ramaders de la Bruna.