Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Olvan acollirà la primera edició de la Muussegada, fira de l'hamburguesa de vedella autòctona

Olvan acollirà la primera edició de la Muussegada, fira de l'hamburguesa de vedella autòctona

Hi participaran les associacions de la vaca Bruna dels Pirineus, l'Albera i la Pallaresa. El festival gastronòmic tindrà lloc el 26 i 27 de novembre i inclou activitats lúdiques sobre la ramaderia i el món de pagès

Cartell de La Muussegada
Cartell de La Muussegada
18/11/2022 14:30

Les tres associacions de ramaders i criadors de les tres races de vedella autòctona de Catalunya (la vaca de l’Albera, la Bruna dels Pirineus i la Pallaresa) organitzen, conjuntament amb l’Ajuntament d’Olvan, la Diputació de Barcelona i un grup de cuiners, la primera edició de la Muussegada, que tindrà lloc el 26 i 27 de novembre. Es tracta de la primera fira de degustació de carn de vedella autòctona en forma d’hamburguesa.

El festival gastronòmic, a Olvan (Berguedà), inclourà tot tipus d’activitats lúdiques relacionades amb la ramaderia i el món de pagès. Del programa cal destacar el 1r Concurs Nacional d’Hamburgueses de Vedella, el dissabte 26 de novembre, entre les 6 i 8 del vespre. També a la mateixa hora hi haurà l’actuació musical del saxofonista Pep Poblet. Més endavant, la popular cuinera Ada Parellada presentarà l’Hamburguesa d’Olvan. La jornada s'acabarà amb un sopar de carn rostida a l’estil “asado” argentí, combinat amb un tast de vins de la D.O. Pla de Bages.

Diumenge, hi haurà un esmorzar popular amb hamburguesa i guisat de vedella, un Mercat de Productes del Berguedà i la divulgació dels coneixements dietètics, alimentaris i gastronòmics de la Fundació Alícia. A més a més, hi haurà l’actuació del cantant Lo Pau de Ponts, que presentarà la cançó 'La Mussegada d’Olvan'. Aquesta innovadora iniciativa vol "apropar i fomentar el consum de la carn de vedella autòctona i, a la vegada, dels productes de proximitat entre la població, destacant-ne el seu valor nutritiu, el seu bon gust i el suport que el seu consum representa per als ramaders i productors de tot tipus d’aliments de proximitat".

Races de vedella autòctona de Catalunya

La vaca Pallaresa com indica el seu nom, pastura en els 2 Pallars i la Val d’Aran. Té la capa blanca i és una vaca de llet i carn. És una raça autòctona en recuperació gràcies a la feina dels 8 criadors associats.

La vaca de l’Albera com indica el seu nom, pastura majoritàriament en el massís de les Alberes, a l´Empordà. Té la capa castanya i és una vaca de carn. És una raça autòctona en expansió al Principat i a la Catalunya Nord,  ja que després de la seva recuperació també es troba en altres comarques gironines i al Rosselló.  

La vaca Bruna dels Pirineus és la més estesa a les comarques pirinenques i prepirinenques, amb uns 30.000 caps de bestiar, d’uns 300 ramaders associats. Té la capa bruna i és una vaca de carn. És una raça autòctona consolidada gràcies a l’esforç de millora genètica i morfològica feta durant els darrers 10 anys per la Federació i les diferents associacions comarcals de ramaders de la Bruna. 

Mostrar formulari de contacte