Òmnium projecta la creació d'una delegació a Andorra
Xavier Antich fa un balanç positiu de les primeres setmanes com a president nacional de l'entitat. El professor urgellenc ha participat a l'acte d'homenatge a Joan Fuster que s'ha fet a la Seu, organitzat per la llibreria El Refugi
El nou president nacional d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, assegura que les primeres setmanes al capdavant de l'entitat han anat "molt bé". Antich ha participat aquest cap de setmana a l'acte d'homenatge a Joan Fuster que s'ha dut a terme a la Seu d'Urgell, organitzat per la llibreria crítica El Refugi, i ha fet balanç de l'inici d'aquesta nova etapa en la seva trajectòria.
Antich reivindica la "forta presència d'Òmnium al territori, amb més de 50 seus per tot el país", una de les quals és la de l'Alt Urgell. Entre els projectes que afronta a l'estrena del mandat pel que fa a l'expansió territorial, el filòsof i professor urgellenc ha esmentat precisament que actualment es treballa per desplegar delegacions de l'entitat a Catalunya Nord i a l'Alguer. I hi ha afegit que també tenen en projecte obrir-ne una al Principat d'Andorra.
Sobre aquest desplegament, el responsable d'Òmnium considera que "és molt important el vincle de la seu nacional i la junta directiva amb el territori". I en aquest punt, el nou president ha subratllat el fet que aquesta és la primera vegada que qui ostenta aquest càrrec "parla amb català occidental", un fet que el satisfà personalment i que, assegura, també s'ha rebut positivament a les seus locals perquè, malgrat que fa molts anys que ell viu a Barcelona, ara poden escoltar "una veu no barcelonina" i reforçar el caràcter nacional de l'entitat.
A l'acte de la Seu, Xavier Antich ha reivindicat la figura de Joan Fuster, a qui no ha dubtat a definir com "l'intel·lectual més gran dels Països Catalans a la segona meitat del segle XX i que resisteix la comparació amb els millors intel·lectuals contemporanis d'Europa". Precisament, també n'esmenta el fet que l'escriptor, assagista i activista cultural valencià va establir les bases del terme 'Països Catalans' com a definició moderna "de la nació possible, no des d'un punt de vista d'un passat mític sinó des d'una visió moderna i progressista", de cara a potenciar el vincle entre tots els territoris de parla catalana.
D'altra banda, en aquest homenatge, Antich ha expressat el seu suport a la creació d'El Refugi, perquè el veu com "un projecte que no només cerca vendre llibres", sinó que s'ha concebut com "un centre d'activitat cultural, cooperatiu, amb pensament crític i, a més a més, al carrer dels Canonges, en ple barri vell de la Seu", una zona que creu que cal seguir reactivant. El professor urgellenc també ha recordat que ell mateix ve d'una família de llibreters de la Seu i que va guanyar el Premi Fuster a València poc després de la mort del pensador de Sueca, i que per tot plegat li feia il·lusió ser present en aquest acte d'homenatge a Fuster i ha mantingut el compromís de participar-hi, malgrat que el seu recent nomenament com a president d'Òmnium fa que ara tingui una agenda més plena.
Querella contra l'Estat pel 'Catalangate'
Pel que fa al vessant polític, un dels primers reptes que ha afrontat Xavier Antich al capdavant d'Òmnium ha estat, aquests darrers dies, la denúncia pública d'institucions i entitats catalanes pel 'Catalangate', el cas d'espionatge massiu de l'Estat espanyol contra dirigents, representants polítics, periodistes i activistes socials catalans, que s'ha fet públic aquest mes d'abril. Es dóna la circumstància que entre els telèfons mòbils atacats i espiats amb el programa Pegasus hi ha hagut, segons aquesta denúncia, el del fins fa poc president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Per això, ara fa pocs dies, Antich va participar en la roda de premsa que diversos representants de l'independentisme van fer al Parlament Europeu per donar a conèixer el cas i exigir la intervenció de les institucions comunitàries.
Precisament aquest dilluns mateix, Òmnium ha presentat una querella criminal contra l'Estat espanyol per aquests fets. Antich ha detallat de manera explícita que amb aquesta mesura volen "acusar els responsables del software Pegasus, l'empresa NSO, però també exigir responsabilitats a les agències governamentals que se n'han fet càrrec", entre les quals tot apunta que hi hauria les d'Espanya, tenint en compte que, oficialment, aquest programa només el poden adquirir els governs estatals.
Pel que fa a l'anunci que ha fet aquest dilluns mateix el Govern espanyol, que ha afirmat que Pedro Sánchez i Margarita Robles també haurien estat espiats per aquest programa, el dirigent hi ha afegit que "si al govern espanyol realment li preocupa l'espionatge il·legal, li recomanem que es posi en mans de Citizen Lab i que expliqui com pensa depurar responsabilitats". I en previsió que l'Estat no tingui la més mínima intenció de fer aquesta depuració interna, Òmnium veu necessària la presentació de la querella per respondre "contra la vulneració continuada de drets fonamentals i contra la guerra bruta", alhora que asseguren que aquest fet els motiva a "continuar la lluita democràtica per la independència".
#EnAquestsMoments Acte d'homenatge a Joan Fuster a la llibreria crítica @ElRefugiCoop de #laSeu d'Urgell. Hi participen el president d'Òmnium, @XavierAntich; l'historiador @natxoescandell i l'editor del segell @Editorial_3i4, Jan Brugueras. @AnyFuster22 pic.twitter.com/qztsgCkDAh
— RàdioSeu (@RadioSeu) April 30, 2022
Homenatge a Fuster i nova agenda pel maig
En l'homenatge a Joan Fuster a la llibreria crítica El Refugi, sota el lema 'Entre el bé i el mal, podríem aspirar a l'alegria', també hi van intervenir l'historiador Natxo Escandell i l'editor del segell 3i4, Jan Brugueras. Aquest acte va comptar amb la col·laboració d'Endavant i Arran de l'Alt Urgell, la CUP de la Seu d'Urgell, l'Alternativa, ERC La Seu, 3i4, la Biblioteca Sant Agustí, COS, Intersindical, Òmnium Alt Urgell, Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, l'Associació Llibre del Pirineu i RàdioSeu.
D'altra banda, aquest dilluns mateix, El Refugi ha anunciat la seva agenda cultural pel mes de maig, que iniciarà aquest divendres dia 6 (19.00 h) amb un concert acústic del grup valencià Tenda; i dissabte (12.30 h), amb un recital poètic de Maria Sevilla.
De cara a la setmana vinent, el dia 13 a la tarda oferiran la presentació del llibre Llibertat incondicional. La renda bàsica en la revolució democràtica, amb el seu autor, David Casassas. I dissabte 14, al migdia, Anna Ballbona donarà a conèixer el seu llibre Elles competeixen, acompanyada de la jugadora de bàsquet del Cadí La Seu Laura Peña i de la futbolista i entrenadora urgellenca Gemma Pla. El 20 de maig a la tarda, hi haurà una altra presentació: De pastor a pastor, amb Joan Besaluch. I dissabte 21 al migdia, un concert d'Odara Trio. El dia 27, Pau Juvillà explicarà el seu llibre De la FAC a la reunió de Perpinyà. I finalment, el dia 28 a les 12 del migdia, l'Associació Arrels presentarà l'obra 40 anys d'Arrels. 40 anys d'un país: Catalunya Nord.