Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Onze alcaldes de l'Alt Urgell es beneficiaran del sou ofert per la Generalitat

Onze alcaldes de l'Alt Urgell es beneficiaran del sou ofert per la Generalitat

Un total de 40 ajuntaments de l’Alt Pirineu i Aran han sol.licitat al Departament de Governació i Administracions Públiques beneficiar-se de les compensacions econòmiques per als càrrecs electes de municipis no superiors a 2000 habitants
Tuixent - Vista General
17/07/2008 13:34

Un total de 40 ajuntaments de l’Alt Pirineu i l’Aran han sol•licitat al Departament de Governació i Administracions Públiques beneficiar-se de la convocatòria de compensacions econòmiques a favor dels càrrecs electes dels municipis no superiors a 2.000 habitants per a l’any 2008. A l’Alt Urgell els consistoris que han formalitzat la petició són el d’Alàs i Cerc, Arsèguel, Bassella, Cabó, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Josa i Tuixén, Montferrer i Castellbò, Oliana, Valls d’Aguilar i la Vansa i Fórnols.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha fet una valoració molt positiva de la resposta al Decret que ha qualificat com “un primer pas, molt important i sense retorn, per dignificar l’activitat dels càrrecs electes locals dels municipis més petits de Catalunya”.

Des que es va fer pública la iniciativa, la Direcció General d’Administració Local ha atès 665 consultes d’ajuntaments catalans que s’interessaven per les condicions i els tràmits que s’han de seguir.

El conseller de Governació i Administracions Públiques ha destacat que l’alt nombre de consultes i peticions palesa “la necessitat d’aquesta mesura” i ha assenyalat la voluntat de millorar les futures convocatòries per adaptar-les a les necessitats dels ajuntaments.

Pel que fa a l’àmbit territorial de les peticions, 104 (un 24%) són d’ajuntaments de les comarques gironines; 93 (un 22 %) de Lleida; 75 (un 18%) de la Catalunya central; 61 (un 14%) de Tarragona; 40 (un 9%) de l’Alt Pirineu, 28 (un 7%) de Terres de l’Ebre i el 24 (un 6 %) ho són de municipis de Barcelona. (veure annex)

Compensacions per trams de població

Les compensacions que rebran els ajuntaments són les que s’estableixen al Decret aprovat l’1 d’abril, a iniciativa del Departament de Governació i Administracions Públiques. El Decret crea i regula un fons de 4 milions d’euros per a aquest 2008. Segons aquest Decret, es preveuen tres trams de dotació: per a municipis fins a 100 habitants, 844,73 euros mensuals per electe; per a municipis entre 101 i 500 habitants, 1.012,97 euros, i per a municipis fins a 2.000 habitants, 1.430,21 euros. Aquesta mesura té caràcter retroactiu des de l’1 de maig i fins a final d’any.

El Decret també estableix que els ajuntaments que vulguin accedir a aquesta compensació econòmica han de complir els requisits següents: no superar els 2.000 habitants, de conformitat amb les xifres oficials publicades el 2006; la totalitat dels drets reconeguts i liquidats del pressupost no pot superar el 75% de la mitjana del seu tram de població, i estar al corrent de la rendició de comptes al Departament de Governació i Administracions Públiques i a la Sindicatura de Comptes.

El fons ajudarà a satisfer les retribucions que fixi el ple de l'entitat local corresponent per a alcaldes i alcaldesses, com també per a regidors i regidores que exerceixin el seu càrrec en règim de dedicació exclusiva o parcial. D’aquesta manera, es pretén fomentar l’accés a l’activitat política. A Catalunya, segons dades del padró de 2006, hi ha 612 municipis de menys de 2.000 habitants.

Mostrar formulari de contacte