Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Optimisme del sector del turisme actiu i els esports d'aventura del Pirineu

Optimisme del sector del turisme actiu i els esports d'aventura del Pirineu

Les empreses de la demarcació de Lleida esperen poder superar els 550.000 serveis contractats. A causa de la pandèmia, la nova temporada arrenca amb 205 empreses, un 12 per cent menys que l'any 2019

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, amb representants de l'Associació d'Empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, a tocar del riu Noguera Pallaresa (Foto: ACN)
La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, amb representants de l'Associació d'Empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, a tocar del riu Noguera Pallaresa (Foto: ACN)
09/06/2021 18:40

La temporada de turisme actiu i esports d’aventura 2021 a la demarcació de Lleida ha començat a bon ritme, tot i que amb un cert retard respecte a les dates habituals, una vegada que s’ha posat fi al confinament comarcal i a l’estat d’alarma i s’ha constatat una millora de la situació sanitària gràcies a les vacunacions. L’activitat s'ha incrementat cap de setmana rere cap de setmana des de principis de maig i el sector afronta els pròxims mesos "amb il·lusió" i amb bones previsions per a l'estiu, tenint en compte el ritme de les reserves.

El Patronat de Turisme preveu per a aquesta nova temporada poder superar els 550.000 serveis contractats, una xifra que representa gairebé un 25% més que durant el 2020, que es va tancar amb 440.000 serveis prestats. La pandèmia va suposar una pèrdua del 45% de l’activitat respecte a la contractació del 2019, que va ser de 767.789 serveis, una xifra rècord a la demarcació.

El nombre d’empreses operatives en el conjunt de la demarcació per enguany és de 205, una xifra que representa una davallada del 12% respecte a l’any 2019 com a conseqüència de la COVID-19.

Trobada de seguiment de l’inici de la temporada

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, i el diputat Josep Ramon Fontdevila han mantingut aquest dimecres una trobada amb els representants de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, encapçalada pel seu president, Florido Dolcet, per fer un seguiment de l’inici de la nova temporada. L’acte ha tingut lloc al Pallars Sobirà i posteriorment s'ha fet un seguiment de la baixada d’embarcacions pel riu Noguera Pallaresa.

La trobada ha estat una continuació de la reunió que van mantenir la setmana passada els representants de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà a la Diputació de Lleida amb la vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, i el president de la corporació, Joan Talarn.

Pèrdua d'empreses i destrucció de llocs de treball

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha explicat que, d’acord amb els resultats de l’estudi que elabora el Patronat de Turisme, la situació de la pandèmia ha ocasionat la pèrdua d’empreses de turisme actiu, la destrucció de llocs de treball i la pèrdua d'activitat econòmica amb relació amb els resultats del 2020, així com a l’inici de la present temporada.

Pujol ha declarat que amb aquesta trobada s’ha volgut refermar el suport del Patronat de Turisme i la Diputació de Lleida a un sector estratègic per al conjunt de les comarques de Lleida, principalment per a les del Pirineu, tal com també succeeix a l’hivern amb l’esquí. "És un important motor econòmic, atès que la seva activitat contribueix a la desestacionalització de la temporada turística amb activitats que van de la primavera fins a la tardor", ha subratllat. Les activitats d’aigua finalitzaran el 15 d’octubre.

Segons ha manifestat Pujol, la fortalesa del sector es pot veure en les dades abans dels efectes de la COVID-19. Del 2012 fins a l’any 2019 la contractació de serveis no ha parat de créixer de manera gradual. Es va passar dels 600.000 serveis contractats l’any 2012 fins als 767.789 del 2019, un creixement del 28%, segons les dades de l’estudi que anualment elabora el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. També el nombre d’empreses havia experimentat creixements graduals llevat d’aquests dos darrers anys.

 Dades de la temporada 2021

Aquest any 2021 el sector dels esports d’aventura, tot i haver iniciat la temporada el 15 de març amb poca afluència d’usuaris, va recuperar una certa activitat durant els dies festius de Setmana Santa. El desconfinament comarcal va permetre activar totes les disciplines d’activitats de terra, aire i aigua.

Ara, una vegada consolidats els protocols sanitaris preceptius i disposant d’unes condicions òptimes (de cabal d’aigua per a les activitats fluvials), el sector es mostra força optimista de cara als mesos estivals amb reserves més avançades respecte d’altres anys,  segons ha expressat el president de l’Associació Florido Dolcet. “La temporada de cara a l’estiu s’afronta amb il·lusió per part del sector amb la confiança de superar els resultats de l’estiu del 2020 que ja van ser bons i recuperar d’aquesta manera les xifres d’abans de la pandèmia”, ha assegurat.

Perfil del visitant

El perfil del visitant serà públic de proximitat fidel, bàsicament de Catalunya i en menor mesura de la resta de l’Estat, mentre que el públic internacional continuarà essent baix. Es preveu per a enguany un predomini dels grups familiars i d’amics, i la recuperació d'una part del públic escolar, que en els propers mesos tindrà continuïtat amb els grups procedents de les colònies d’estiu.

El nombre d’empreses operatives en el conjunt de la demarcació per a aquest any 2021 és de 205, una xifra que representa una davallada del 12% respecte a l’any 2019 com a conseqüència de la COVID-19. No obstant això, algunes de les empreses que al moment de fer la recollida de dades no estaven operatives van explicar que potser podrien recuperar l’activitat econòmica i comercial en funció de l’evolució de la pandèmia.

D’aquestes 205 empreses, 162 estan localitzades a la zona dels Pirineus i representen el 79% del total. El Pallars Sobirà és la comarca que concentra un major nombre d’oferta amb 55 empreses, xifra que representa el 34% del total de firmes situades al Pirineu i el 26,7% del conjunt de la demarcació. La Val d’Aran ocupa el segon lloc amb 23 empreses, seguida de l’Alt Urgell amb 19, el Solsonès amb 18, l’Alta Ribagorça amb 17, la Cerdanya lleidatana amb 16 i el Pallars Jussà amb 14.

Les comarques de la plana disposen de 43 empreses distribuïdes de la manera següent: la Noguera lidera el rànquing amb 10 firmes, seguida del Segrià i l’Urgell amb 8 cadascuna, les Garrigues amb 7 i la Segarra i el Pla d’Urgell amb 5.

La despesa mitjana global diària per a un client que es desplaça a les comarques de Lleida per practicar el turisme actiu és de 167,00 €/dia (54,00 € per a l’activitat i 113,00 € per a l’allotjament, els àpats i altres despeses).

Les activitats de terra guanyen terreny

Des que es disposa de dades, es pot afirmar que les comarques de la demarcació despleguen una oferta d’activitats esportives que fan del paisatge un gran parc d’oci i d’aventura per a totes les edats i estils de visitants, i que malgrat l’actual situació de pandèmia es preveu una recuperació econòmica important. De l’anàlisi del resultat de les dades de l’estudi es desprèn que les activitats de terra són les més contractades i el senderisme agafa cada vegada més força.

Les empreses se centren cada cop més en el trekking-senderisme i la BTT. Sembla haver-hi un increment significatiu del golf pitch&putt i les vies ferrades. S’ha pogut constatar que hi ha una conscienciació per llogar un guia especialitzat en aquestes activitats.

Pel que fa a les activitats d’aigua, el ràfting continua essent l’activitat estrella, seguida del descens de barrancs (aquesta darrera activitat està tenint una alta acceptació i comporta un interès especial per contractar guies), caiac i piragüisme, entre d'altres.

Finalment, les activitats d’aire, amb el parapent el parapent i l’ala de pendent s’han consolidat com les manifestacions emblemàtiques de les activitats aèries a les comarques de Lleida. 

Més seguretat al riu Noguera Pallaresa

En el decurs de la trobada també s’ha tractat de l’aportació de 50.000 euros que el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida destinarà per proporcionar més seguretat als esports d'aigua que es practiquen durant aquesta temporada al riu Noguera Pallaresa, a tasques de neteja i manteniment de la llera del riu, tal com ja ha estat fent de manera tradicional la Diputació.

Mostrar formulari de contacte