Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ordeig proposa al Parlament un "projecte integral" de suport a les zones rurals

Ordeig proposa al Parlament un "projecte integral" de suport a les zones rurals

Entre d'altres mesures, el diputat del PSC planteja recuperar delegacions territorials del Govern i partides dels pressupostos d'Agricultura i de Parcs Naturals. També demana un pla específic industrial i potenciar els hospitals de muntanya
Òscar Ordeig, al Parlament
24/01/2019 17:50

El diputat del PSC al Parlament per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha presentat aquest dijous una bateria de propostes, a través d’esmenes a una moció presentada pel grup de C's, per "capgirar la falta de polítiques públiques a favor de la cohesió territorial". Entre aquestes possibles mesures, el parlamentari urgellenc esmenta la d'elaborar, en un màxim de tres mesos, un informe sobre la descentralització actual de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya i la de presentar una proposta de millora i acostament d’aquests serveis a les zones més allunyades de les grans capitals, com també de recuperació de les Delegacions Territorials que van ser eliminades a partir del 2010.

En el mateix paquet de propostes, el PSC demana crear i presentar -també en un termini de tres mesos- un "observatori socioeconòmic de les zones rurals de Catalunya" que "mitjançant un sistema d’indicadors objectius, pugui establir previsions de risc de despoblació o manca de relleu generacional, per detectar els pobles o territoris amb risc de desaparició o empobriment". En aquest punt, el grup socialista creu que cal crear una comissió interdepartamental, coordinat per Presidència, que analitzi i implanti solucions per garantir l'equilibri territorial d'acord amb la resolució que va aprovar el Ple del Parlament el 6 d'abril de 2017.

Segons Òscar Ordeig, al llarg dels propers tres anys cal "recuperar el 40% del pressupost del Departament d'Agricultura perdut des del 2010" i "incrementar el pressupost perdut des del 2010 per a la gestió i la promoció dels parcs naturals de Catalunya", el qual assegura que "acumula una davallada del 60%".

Una altra mesura que es debatrà al Parlament és el fet d’articular els mecanismes necessaris per a evitar els atacs de fauna salvatge, i alhora indemnitzar amb celeritat els ramaders afectats, "tenint en compte que les comarques de l’Alt Pirineu són les més despoblades i que una de les principals activitats econòmiques es basa en la ramaderia extensiva", recorda Ordeig.

Fora de l'àmbit agrari o mediambiental, la bateria de mesures també demana un "Pla Específic Industrial, amb els recursos necessaris, per a les zones rurals i de muntanya de Catalunya", amb l’objectiu de "potenciar la indústria més adient a cada territori i crear ocupació de qualitat". I pel que fa a la sanitat, el PSC vol "revisar i potenciar el model d’Hospitals de Muntanya, amb els recursos i serveis sanitaris suficients, que eviti desplaçaments molt llargs, perjudicis econòmics i socials pels pacients i familiars, i que garanteixi l’accessibilitat als serveis sanitaris bàsics al Pirineu".

Finlament, Ordeig ha demanat "la recuperació de les ajudes al transport escolar als municipis amb pobles agregats sense escola" i impulsar "una línia de treball prioritària i específica sobre polítiques d’igualtat, discapacitat i infància a les zones rurals", amb l’objectiu d’analitzar-hi i compensar-hi les dificultats d’accés als recursos públics específics.