Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Organyà celebra Nadal amb Lo Cavallot i la Balladora i la Cremada del Carro

Organyà celebra Nadal amb Lo Cavallot i la Balladora i la Cremada del Carro

La tradició es durà a terme aquest dissabte a les 11 de la nit a la plaça de l'Església; i en la versió infantil, a les 7 del vespre. Montferrer i Castellbò organitza un Parc de Nadal a Bellestar
23/12/2022 17:30

Organyà celebra Nadal un any més amb la tradició de Lo Cavallot i la Balladora i la posterior Cremada del Carro. L'activitat es durà a terme a les 11 de la nit davant l'església de Santa Maria. Prèviament, a les 7 de la tarda, hi haurà la celebració per als més menuts.

El costum local té els seus orígens en l’època medieval, en el cas del ball, i en els ritus antics pel que fa a la cremada. El Cavallot és un personatge vestit de vermell i amb una careta de cavall que executa un ball de mofa sarcàstica, que té lloc a la plaça de l’Església. Es creu que simbolitzava el poder feudal. En la seva dansa, surt a saludar i a ballar amb les autoritats eclesiàstiques, uns personatges vestits a la manera dels monjos agustins que van habitar al municipi fins la desamortització de Mendizábal l’any 1896. La tradició diu que els monjos agustins havien establert un pacte per repartir-se les possessions organyeses i que cada 24 de desembre rebien un homenatge per part del Cavallot en sortir de l’església després de la missa del gall. 

L’escenificació, recuperada pels volts de l'any 2000 per l’Associació Cultural Tresponts Avall, arrenca amb el ball cerimoniós al voltant de les autoritats eclesiàstiques, que són homenatjades amb l’entrega de les claus del municipi, portades pel Cavallot mateix. La dansa, però, s'atura quan apareix en escena la Balladora, un home caracteritzat de dona que representa el poble. El Cavallot persegueix la Balladora i, cada cop que se li apropa, li propicia uns bons cops, cosa que simbolitza el domini del senyor feudal sobre el poble. Després de la persecució, ambdós personatges es dirigeixen cap a la plaça de les Homilies, on té lloc la crema del carro, un ritus mil·lenari que està relacionat amb les celebracions vinculades al solstici d’hivern, molt presents als municipis de l’Alt Urgell.

Celebració del solstici d'hivern

Després de la persecució, ambdós personatges es dirigeixen cap a la plaça de les Homilies, on té lloc la Cremada del Carro, un ritus mil·lenari que està relacionat amb les celebracions vinculades al solstici d’hivern, que havien estat molt presents als municipis de l’Alt Urgell.

En aquest sentit, a la comarca veïna del Berguedà, els municipis de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola celebren aquest dissabte el solstici amb la Fia Faia, que és l'única tradició d'hivern catalana inclosa en el reconeixement de la UNESCO a les Festes del Foc dels Pirineus com a Patrimoni de la Humanitat. La resta se celebren al voltant del solstici d'estiu.

Cagada del tió a la Seu i Oliana

Paral·lelament, tal com ja s'havia anunciat, a la Seu d'Urgell es durà a terme el Tió de la Freita, que començarà a les 5 de la tarda al Parc del Cadí, convertit aquests dies en el Bosc Màgic. De la seva part, Oliana celebrarà la Cagada del Tió el mateix dia 24, a partir de 2/4 de 6 de la tarda a la Sala Polivalent de la vila.

Parc de Nadal a Bellestar

Encara pel que fa a activitats nadalenques a l'Alt Urgell, l'Ajuntament de Montferrer i Castellbò organitza enguany un Parc de Nadal, que estarà instal·lat al Poliesportiu de Bellestar. Es podrà visitar aquesta setmana entrant; concretament, dimarts 27, dimecres 28 i dijous 29 de desembre. L'horari de funcionament és de les 3 a les 7 de la tarda.

  • Lo Cavallot i la Balladora (Foto: Aj. Organyà)
  • Parc de Nadal a Bellestar (Aj. de Montferrer i Castellbò)

Mostrar formulari de contacte