Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Organyà ha registrat la màxima més alta de l'onada de calor d'aquest juliol a l'Alt Urgell

Organyà ha registrat la màxima més alta de l'onada de calor d'aquest juliol a l'Alt Urgell

El passat dia 16 el municipi va mesurar 39,6, i al conjunt del Pirineu les més elevades han estat a Sant Romà d'Abella (41,4) i a Sort (39,7). La Seu d'Urgell ha marcat la seva mínima més alta d'un mes de juliol (19,4)
27/07/2022 11:30

Organyà ha registrat la temperatura més alta de l'Alt Urgell, i una de les més altes del Pirineu català, a l'onada de calor que s'ha produït aquest mes de juliol i que ara el Servei Meteorològic de Catalunya ja dóna per finalitzada, malgrat que els termòmetres segueixen en valors alts. L'SMC ha fet balanç d'aquest episodi i l'ha definit com un dels "més persistents" que s'han observat mai al país, per la seva durada anormalment perllongada.

El passat dissabte dia 16, Organyà va arribar a fregar els quaranta graus, amb una màxima de 39,6º C que ha estat entre les més altes de la Xarxa d'Observatoris Meteorològics (XOM) de l'SMC, tot i que molts d'ells han arribat a superar el llindar de 40. És el cas de Sant Romà d'Abella, on el mateix dia es va arribar a 41,4º. Aquesta població del Pallars Jussà, de fet, ha marcat la màxima més alta de tot Catalunya, compartida amb Seròs (Segrià).

Quan a la resta de l'Alt Pirineu i Aran, la més alta del Pallars Sobirà ha estat a Sort (39,7); la de l'Alta Ribagorça, al Pont de Suert (38,2); la de l'Aran, a Vielha (37,6), i la de la Cerdanya, a Das (37,3). En aquest sentit, la Cerdanya és la comarca on les màximes han estat més contingudes, tot i que han estat igualment molt per damunt de l'habitual per l'època, tenint en compte que bona part de la vall és per damunt dels mil metres d'altitud.

Rècords de mínimes elevades

Pel que fa a la Seu d'Urgell, les màximes no han arribat al nivell d'Organyà, tot i que s'hi han aproximat molt. A més a més, la capital de l'Alt Urgell ha marcat la seva mínima més alta d'un mes de juliol des que hi ha sèries de dades a l'observatori situat a Bellestar. Concretament, el dia 16 el termòmetre no va baixar de 19,4 graus, tot superant així en dues dècimes el rècord de 19,2 a què s'havia arribat ara fa tot just dos anys, el 28 de juliol de 2020. El mateix ha passat a Sort, on el dia 23 hi va haver una mínima de 18,7, tres dècimes per damunt de la del 15 de juliol de 2019. D'altres observatoris pirinencs que han establert nous pics de mínima en aquest mes de l'any han estat Das (14,7), el Lac Redon (16,1), Espot (16,2) i Sasseuva (17,1). Aquests tres últims estan situats per damunt dels 2.200 metres d'altitud.

Quant a les màximes del nucli urbà de la Seu, segons les dades que recopila Meteo Seu, en aquest episodi la ciutat va superar per primer cop els trenta graus el passat dia 8 (34,6) i des de llavors ha marcat màximes superiors als 35, arribant fins als 38,4º el dia 15, quan la majoria d'observatoris catalans van assolir el seu pic màxim de calor. Els dies següents la ciutat s'ha mantingut entre els 35 i els 38 graus, tot i que aquest dimarts la màxima ja s'ha moderat una mica i s'ha quedat en 32,9, un valor ja més normal per l'època.

Només tres observatoris del Pirineu superen la màxima històrica

Tot i la intensitat d'aquesta onada de calor, des del MeteoCat han matisat que només quatre estacions catalanes -totes elles al nord del país- han batut rècords de màxima en un mes de juliol, cosa que significa que la resta d'observatoris de Catalunya han assolit temperatures més altes, durant aquest mes, en anys anteriors. Concretament, tan sols han fixat nous rècords les estacions de Sort (39,7), Vielha (37,6) i Boí Taüll (22,6), juntament amb la població de Cabanes, a l'Alt Empordà (40,8).

En tots quatre casos, l'increment ha estat al voltant de mig grau respecte de la referència anterior més alta, que s'havia assolit ja aquests darrers anys: entre el 2018 i l'any passat.

  • Nombre de dies en què els observatoris de la XOM han superat el llindar de perill per calor aquest juliol (SMC)
  • Observatoris de la XOM que han batut el seu rècord de mínima en un mes de juliol (SMC)
  • Temperatura màxima d'aquest mes de juliol a cadascuna de les comarques catalanes (SMC)

Mostrar formulari de contacte