Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Organyà ofereix als visitants reviure la vila del segle passat

Organyà ofereix als visitants reviure la vila del segle passat

L’Ajuntament organitza visites guiades en què es fa un recorregut pel nucli antic de la població La ruta compta amb fotografies antigues dels espais i edificis més emblemàtics

Organyà - Fullet ruta fotografies
Organyà - Fullet ruta fotografies
04/08/2009 14:55

L’Ajuntament d’Organyà ha iniciat un conjunt de visites guiades pel nucli antic de la població. L’activitat turística, que compta amb la guia Montse Riu, es duu a terme cada dissabte i diumenge a dos quarts d’una del migdia. La ruta, que rep el nom de 'L'Organyà dels nostres avis', consisteix en un passeig pels edificis i espais més emblemàtics de la vila, on s'hi pot observar el seu passat i present, ja que s’hi ha instal.lat plafons amb fotografies antigues.

Durant l’itinerari es pot veure i comparar la situació actual de carrers i monuments amb imatges del segle passat. Un fullet recull les instantànies en blanc i negre que conformen el recorregut. N'hi ha de la Plaça de les Homilies, del Carrer Nou, del Pont de Fígols, del Carrer de Santa Maria, del Carrer del Sol, del Carrer del Mig, de la Col.legiata de Santa Maria d’Organyà, de l’Altar de l’Església, el Carrer Major, del Carrer del Peu, del Portal de Sant Josep, de la Capella de Sant Josep, de la Festa Major i de la Font de l’Apotecari.

L’alcalde d’Organyà, Antoni Fiol, s’ha mostrat satisfet per la iniciativa, “que complementa un projecte general d’impuls turístic de la població, bressol de la llengua catalana”. Fiol explica que l’objectiu és “ajudar a refer la història del poble i, amb un fil físic que guiï el visitant, recuperar els vestigis del segle X, XI i XII, recordant el paper de l’església, les Homilies, les restes romàniques o la plaça, revivint l’activitat econòmica i agrícola, donant importància a l’origen de la carretera o a la fira medieval, repassant eres, cellers i regs”.

Les fotografies s’han triat amb l’assessorament de la gent del poble, sobretot de la de més edat, que ha aportat dades per a fer possible la comparativa. Les imatges tenen unes dimensions de 40x30 per evitar un impacte important en l’entorn. Alhora, s’ha marcat una H (d’Homilies) al terra per poder aconseguir el mateix punt d’enfocament de les instantànies i observar les similituds amb més exactitud.

La ruta turística pel nucli antic d’Organyà s’ha finançat amb els diners rebuts del Fons Estatal d’Inversió Local. Per Antoni Fiol, la feina feta, però, encara es pot completar, ja que "existeixen moltes fotografies més que poden ajudar a explicar la història de la vila”.

Mostrar formulari de contacte