Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Òscar Ordeig presenta al Parlament noves propostes per garantir la viabilitat de les explotacions lleteres

Òscar Ordeig presenta al Parlament noves propostes per garantir la viabilitat de les explotacions lleteres

El diputat del PSC demana mecanismes per establir un preu mínim i perseguir pràctiques abusives de les grans indústries del sector. La proposició també planteja fer campanyes per fomentar el consum de llet

Óscar Ordeig, al Parlament
Óscar Ordeig, al Parlament
30/11/2018 10:55

El diputat del PSC-UA al Parlament Oscar Ordeig ha presentat aquest dijous una bateria de propostes "per garantir la viabilitat de les explotacions lleteres". Entre d'altres mesures, Ordeig creu que cal "cercar mecanismes i accions que assegurin als ramaders cobrar la llet a un preu mínim", que permeti "garantir la sostenibiltiat i viabilitat de les seves explotacions", com també activar mecanismes de control "que evitin pràctiques incorrectes i abusives per part de les indústries i dels mercats", i millorar l'àmbit de la recerca.

A la proposta de resolució del grup socialista també es reclamen accions orientades a d'altres àmbits, com són l'adopció de mesures per fomentar el consum de llet i derivats làctics "com a productes de proximitat", fomentar campanyes que posin en valor les propietats nutritives de la llet com a aliment saludable" o bé millorar la normativa d'etiquetatge per tal que el consumidor tingui informació clara i real sobre el tractament i qualitat d'aquest producte.

Finalment, el text també reclama demanar a la Comissió Nacional de Mercats i la Competència "que investigui possibles pràctiques que van contra la competència" i convocar de manera urgent la taula sectorial de la llet. Segons Òscar Ordeig, "cal aconseguir revertir aquest panorama desolador pels ramaders, la majoria joves emprenedors il·lusionats i amants de la professió, que han fet en els darrers anys importants millores i inversions en les seves explotacions per garantir una millor qualitat de la llet i reduir els costos de producció, fent més sostenibles les explotacions".

Sobre aquest punt, el parlamentari urgellenc denuncia el fet que darrerament molts productors han rebut "cartes certificades de la indústria en les quals se'ls adverteix que a partir del proper mes de març els deixaran de recollir la llet". Un fet que s'uneix a la forta davallada d'explotacions en els darrers anys, "bàsicament par la deficitària economia de les explotacions" i la supressió de les quotes de llet per part de la Unió Europea l'abril de 2015.

Ordeig recorda que "el sector lleter representa una de les activitats més importants de la ramaderia de Catalunya", amb una important implantació al Pirineu, però que des de l'any 1992 Catalunya ha perdut un total de 3.794 explotacions de llet, "fet que suposa que cada any han tancat 152 explotacions de mitjana".

Mostrar formulari de contacte