Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ossera organitza la primera jornada de portes obertes a l'artesania

Ossera organitza la primera jornada de portes obertes a l'artesania

Aquest dissabte es faran visites guiades i degustacions per conèixer l'oferta artesana i cultural del poble El poblet d'artesans depèn de l'Ajuntament de la Vansa i Fórnols  
Formatgeria Serrat Gros
27/08/2009 12:35

Ossera obre per primera vegada les portes dels seus espais d'artesania aquest dissabte. Segons informa l'ACN, durant tot el matí es faran visites guiades, durant les quals es podran tastar els productes alimentaris que es comercialitzen al poble, melmelades, formatges de cabra i elaborats a base de plantes medicinals i aromàtiques. Aquesta iniciativa l'ha organitzat el col·lectiu d'artesans d'Ossera, que afirma que ha constatat "un gran interès de la gent envers la població i els seu productes".

Els artesans i el pintor i l'escultor de la localitat són vinguts de fora. Fa entre 25 i 30 anys que es varen instal·lar a Ossera i ara en són l'ànima. Des d'aquest estiu Ossera compta també amb un bar, Cal Farralló, on s'hi pot fer un mos.

Ossera és un poblet d'artesans que depèn de l'Ajuntament de la Vansa i Fórnols. Les dones del poble, i dels pobles del voltant, es dedicaven tradicionalment a la venda ambulant de trementina i olis d'avet i altres herbes i remeis. Eren les trementinaires i foren de les darreres a abandonar la venda ambulant.

L'última trementinaire viva era la Sofia, que va fer el seu últim viatge el 1982. La Suzane Böhringer comenta que el paral·lelisme que s'estableix entre aquests personatges i ella, l'actual herbolària del poble, al principi li molestava una mica. Però diu que amb el temps s'hi ha anat acostumant i ha deixat de molestar-li que se la tingui per una 'trementinaira moderna'.

La Suzanne es dedica al cultiu d'herbes curatives i aromàtiques amb les quals elabora l'àmplia gama de productes de Cal Nogué. També es dedica a impartir tallers relacionats amb el món de l'herboristeria, i amb aquesta finalitat té un jardí botànic al costat de la seva pròpia botiga, on ven els seus productes.

D'altra banda, l'era de Nico de Winter, un escultor holandés, és digna de ser vista "perquè és una obra d'art en si mateixa". És l'obrador d'aquest artista que treballa la pedra amb uns acabats polidíssims, i a resultes de tant fer pols amb la polidora, tota ella es troba coberta d'una bona capa de pols blanquinós que li dona un aspecte entranyablement fantasmagòric.

Aquests espais, juntament amb la sala d'exposicions del pintor Jaume Rovira, l'obrador de melmelades Cal Casal i la formatgeria Serrat Gros, seran els que aquest dissabte durant tot el matí es podran visitar a Ossera. Estan programades una sèrie de degustacions dels productes i per la tarda es farà una visita comentada al retaule gòtic de sant Martí, a l'església del poble.

Ossera és en certa manera el món al revés, perquè normalment la gent dels pobles va a abastir-se i buscar la cultura a la ciutat. Però si un passeja un dia d'estiu pels carrers d'Ossera s'adonarà de la sorprenent quantitat de gent forastera que s'hi desplaça en busca d'aliment i art. Sorprenent més que res perquè Ossera, a part de ser petitó està molt allunyat de cap nucli gran i no és camí d'enlloc, allí s'acaba la carretera. És a causa d'aquest interès que desperten, que els artesans del poble han decidit tots a una, obrir per un dia els seus obradors i espais de feina per mostrar el seu món al públic en general.

Mostrar formulari de contacte