País Rural endega una sèrie de reunions amb els partits polítics
La nova associació vol demanar que els propers programes electorals atenguin les reivindicacions dels municipis rurals catalans. Entre les principals hi ha un estatut propi i la potenciació del sector primari i d'un turisme complementari
L’associació País Rural ha obert una tongada de reunions amb els partits polítics per exposar els seu plantejament, amb l’objectiu que els partits incloguin les demandes i reivindicacions dels municipis rurals als seus programes electorals, tenint en compte la possibilitat que properament es convoquin eleccions al Parlament de Catalunya. La primera reunió s'ha fet amb el Partit Demòcrata, i les properes setmanes duran a terme trobades amb la resta de formacions amb representació parlamentària.
En aquestes sessions, País Rural vol exposar a tots els partits les línies del seu projecte, que tenen com a primera petició l’elaboració de l’Estatut del Municipi Rural, que hauria de tirar endavant "en forma de llei, des de el punt de vista físic i no administratiu, agafant el municipi com la base de la ordenació del nostre país" i que "ha de realitzar la governança que recuperi l’equilibri territorial". En l’elaboració d’aquest Estatut, i en la presentació, demanen que es faci un debat congressual i que el resultat final permeti "un pas endavant en la qualitat de vida dels catalans", mitjançant una major acceptació de la realitat rural per part de la població i de les institucions ubicades al medi urbà.
Els sector primari (agricultura, silvicultura i ramaderia), per País Rural, "és determinant per reestructurar un país viu i equilibrat". També consideren "de gran importància i complementari el sector del turisme, per donar rendes que ajudin als habitants a tenir els ingressos necessaris per una vida digna", un fet que es va remarcar en aquesta primera reunió, on els dirigents de l'entitat van conversar amb el president del Partit Demòcrata, David Bonvehí.
D'altres temes tractats a l'inici d'aquesta tongada han estat els problemes de la sanitat, les escoles rurals, les infraestructures, les noves tecnologies, la recerca i l'accés a la universitat. Finalment, ambdues parts van emplaçar-se a crear una comissió que treballi en l’elaboració d’un document de consens, que pugui ser "un full de ruta entre País Rural i el Partit Demòcrata", si aquesta formació acorda incloure’l en el programa polític i electoral.
A la reunió amb David Bonvehí hi va prendre part el president de País Rural, Josep Maria Vila d’Abadal, acompanyat dels membres de l’executiva: els vicepresidents Paco Boya (síndic d'Aran), Carles Isús (president del Consell del Pallars Sobirà), Josep Tarín (alcalde de Talamanca) i Just Serra (president de Boscat); el tresorer, Marc Francesch (de l'Associació de Càmpings de Tarragona) i el secretari, Àlex Serrahima.
Més autonomia pels municipis rurals
País Rural va néixer aquest el 18 de juliol passat amb l’assemblea fundacional celebrada a Montblanc. Estpa formada per ajuntaments, empreses, associacions i ciutadans, i reclama que els municipis puguin definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin oportunes, "en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, però de forma autònoma". El nou moviment vol acabar amb els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural. Es declaren "apartidistes" i s'han proposar tendir ponts amb el món urbà per tal que aquest entengui millor la realitat d'aquests municipis.