Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / 'Parlem d'Història' rememora el govern municipal de la Seu al segle XVI

'Parlem d'Història' rememora el govern municipal de la Seu al segle XVI

Lluís Obiols parlarà del 500 aniversari del privilegi de la insaculació, que es va concedir l'any 1516. La xerrada és aquest dimecres a les 8 del vespre a l'Espai Ermengol
Edifici de l'Ajuntament de la Seu
10/05/2016 13:45

El cicle 'Parlem d'Història' ofereix la segona conferència d'enguany, en la qual es rememorarà cinc segles de govern municipal a la Seu d'Urgell mitjançant la conferència El govern municipal fa 500 anys: la insaculació i el Consolat de la Ciutat d'Urgell, a càrrec de Lluís Obiols Perearnau. L'acte és aquest dimecres, dia 11, a les vuit del vespre a l'Espai Ermengol.

Aquesta conferència recorda el cinquè centenari de la concessió del privilegi de la insaculació, atorgat als organismes municipals de govern l'any 1516. Obiols exposarà com funcionava el Consolat, quins oficis i funcions tenia llavors l'òrgan municipal i la dinàmica i els problemes del dia a dia que afrontava el govern de la ciutat en ple segle XVI. La xerrada l'organitzen conjuntament l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell.

A l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, on ara hi ha el fons arxivístic de la ciutat, s'hi guarda llibres del consell o actes locals de la Seu des de l'any 1430, amb nombrosos pergamins, i també s'hi guarda l'anterior Llibre Verd, del 1470, on ja s'hi esmentaven els usos i costums de la ciutat, que fonamentaven el sistema del consolat, basat en els privilegis concedits pels prelats. En l'antic govern municipal hi havia un cos de magistrats: els quatre cònsols, assistits per un grup reduït de consellers i per l'assemblea de veïns (caps de casa), sempre amb el corresponent permís del senyor temporal de la ciutat -el bisbe-, que atorgava els privilegis necessaris. De la seva part, el Llibre Vermell del Consolat recull les actes dels consells entre els anys 1434 i 1506.

Mostrar formulari de contacte