Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Pelegrí alerta del "perill" que la nova PAC "comporti l'abandonament de terres i d'activitat agrària"

Pelegrí alerta del "perill" que la nova PAC "comporti l'abandonament de terres i d'activitat agrària"

13/10/2011 12:07

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, tem que la nova Política Agrícola Comuna (PAC) "comporti l'abandonament de terres i d'activitat agrària" i rebutja que sigui un "cafè per a tothom" i "tracti igual tots els països tot i que les seves realitats són molt diferents". En una entrevista a l'ACN, Pelegrí s'ha mostrat "molt preocupat" per la reforma de la PAC que l'eurocomissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Dacian Ciolos, ha presentat aquest dimecres a Brussel·les i que vincula les ajudes a la quantitat d'hectàrees de l'explotació i reserva el 30% dels subsidis a les bones pràctiques mediambientals.

Pelegrí ha reclamat al govern espanyol que "sigui exigent i contundent en la defensa dels interessos de Catalunya" a Brussel·les i s'ha compromès a "utilitzar tots els mitjans a l'abast de la Generalitat" per fer de la PAC "un instrument de dinamització econòmica i revitalització del sector agrari". El conseller d'Agricultura s'ha queixat que la Comissió Europea no hagi fet un anàlisi de les conseqüències "no només econòmiques, sinó territorials, socials i mediambientals" que pot representar la nova PAC.

Brussel·les "girarà com un mitjó" les regles del joc actuals i "les explotacions intensives podrien deixar de rebre ajudes", perquè no tenen prou hectàrees de superfície, ha reconegut Pelegrí. El conseller ha demanat a la UE que "mantingui les ajudes directes" per continuar garantint "el proveïment d'aliments saludables a 500 milions d'habitants". "Si la nova PAC va en contra d'aquest principi ens estarem equivocant", ha alertat en declaracions a l'ACN.

"No voldria que la PAC fos un cafè per a tothom", s'ha queixat Pelegrí, recordant a Ciolos que "els països nòrdics tenen unes característiques climàtiques i els del sud unes altres". "No es pot tractar igual tots els països tot i que les seves realitats siguin molt diferents, això és una discriminació", ha denunciat el conseller. Pelegrí ha alertat del "perill" que la nova PAC "comporti l'abandonament de terres i d'activitat agrària" i ha defensat que "tothom que vulgui dedicar-se a l'agricultura i la ramaderia ha de poder fer-ho i rebre ajudes directes".

Pelegrí ha viatjat a Brussel·les aquest dimecres per conèixer de primera mà la proposta de Ciolos, un document de "1.200 pàgines amb petits matisos que per a Catalunya poden ser molt importants". El conseller ha xifrat en el 3,6% del Producte Interior Brut català el pes de l'agroindústria, "per damunt de qualsevol altre tipus de sector industrial", i en l'1,3% el de l'agricultura. El sector de l'agroindústria ha crescut el 0,7% en el primer trimestre, tot i la crisi, "perquè està fent un gran esforç per exportar", ha explicat Pelegrí. El conseller també ha lamentat "l'increment de la burocratització" que suposarà la nova PAC i ha reivindicat "l'aplicació del principi de subsidiarietat".

Mostrar formulari de contacte