Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Pep Albanell, Premi Crítica Serra d'Or 2016 de narració

Pep Albanell, Premi Crítica Serra d'Or 2016 de narració

El jurat reconeix l'escriptor pel llibre 'Les fantasies del nàufrag', inspirat en la seva infància a la Seu. Actualment l'autor exerceix d'Escriptor de Capçalera de la Biblioteca Sant Agustí

Pep Albanell, en un acte a la Biblioteca Sant Agustí
Pep Albanell, en un acte a la Biblioteca Sant Agustí
02/05/2016 19:30

Pep Albanell ha guanyat el Premi Crítica Serra d'Or 2016 en la categoria de Narració. L'Escriptor de Capçalera de la Biblioteca Sant Agustí ha estat guardonat pel seu darrer llibre, 'Les fantasies del nàufrag', que s'inspira en part en la seva infància a la Seu d'Urgell i recrea alguns personatges de la ciutat amb els quals va coincidir a mitjan segle XX.

Albanell, nascut a Vic el 1945, va créixer a la Seu d'Urgell, on s'havia traslladat la seva família i on va néixer la seva afició per la lectura i per escriure. Més tard va viure dos anys a Madrid, on va fer estudis de Periodisme, fins que es va instal·lar a Barcelona, on va estudiar Filosofia i Lletres i on ha desenvolupat la seva carrera professional i s'ha consagrat com a escriptor. Albanell és un referent de la literatura juvenil en català, amb el pseudònim de Joles Sennell. L'autor ha exercit, tant sota el franquisme com en l'etapa actual, com a defensor de la presència de la llengua catalana en tots els àmbits socials, com és el de la narrativa per a infants i joves. Actualment col·labora molt activament amb la Biblioteca Sant Agustí de la Seu, que enguany ha decidit posar el nom de Premis Joles Sennell al concurs de contes curts que organitza conjuntament amb RàdioSeu.

Pel que fa a la resta de categories del Premi Crítica Serra d'Or, Martí Domínguez ha estat guardonat amb el guardó de Novel·la amb l'obra 'La sega', que aborda la vida terrible als masos de la zona del Maestrat i els Ports en els anys de plom de les escaramusses entre els guerrillers antifranquistes i la Guàrdia Civil, que sovint acabaven pagant els masovers.

Josep Ramon Bach s'ha endut el premi de Poesia per 'Caïm', un "clam contra la violència i el fanatisme, un cop de puny a la taula", segons l'autor. Josep Maria Jaumà s'ha emportat el premi de traducció per 'Irlanda indòmita. 150 poemes de W.B. Yeats' i el d'estudis literaris ha estat per a 'Joan Perucho, Cendres i Diamants', de Julià Guillamon. Els premis en la categoria de teatre han estat per a Joan Yago, per l'estrena de 'You say tomato'; Lali Álvarez, per 'Ragazzo', de Lali Álvarez; i per a la companyia Parking Shakespeare.

Dins l’apartat de Recerca, el premi Crítica Serra d’Or 2016 de recerca (humanitats) ha estat per l’obra 'Ramon Llull: vida i obres', de Pere Villalba i Varneda; el de recerca (altres ciències) per a 'La ciència en la literatura', de Xavier Duran. El de catalanística ha estat per 'Mount Canigó. A tale of Catalonia (J. Verdaguer. Introduction and translation by Ronald Puppo)', de Ronald Puppo. Finalment, els guanyadors en la categoria Literatura infantil i juvenil han estat: l’obra 'Històries de Nasrudín', amb text de Halil Bárcena i il·lustració de Mariona Cabassa, que s’emporten l' Infantil; Gisela Pou ha estat premiada amb el Juvenil (creació) per 'La noia de la mitjanit'. I Lemmiscates ha aconseguit el Juvenil (coneixements) per 'Arbres'.

Mostrar formulari de contacte