Pep Coll guanya el Premi Joaquim Amat-Piniella per 'Dos taüts negres i dos de blancs'
Nou reconeixement a la novel·la inspirada en l'assassinat d'una família a Carreu l'any 1953 El guardó, creat l'any 2001, el concedeixen Òmnium Bages i l'Ajuntament de Manresa
L’obra Dos taüts negres i dos de blancs (Proa, 2013), de Pep Coll, ha guanyat la quinzena edició del premi Joaquim Amat-Piniella, que per novè any consecutiu es concedeix a una obra ja publicada. El premi l’organitzen Òmnium Cultural del Bages i l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració d'altres entitats manresanes.
L’escriptor pirinenc resident a Lleida ha rebut així un nou reconeixement per aquesta novel·la inspirada en el cas real d'un macabre assassinat d'una família de masovers al nucli pallarès de Carreu, que va tenir lloc l'any 1943. Un crim que el règim franquista va deixar impune tot i les evidències que apuntaven a uns altres masovers de la zona.
El jurat ha triat aquesta obra entre les tres finalistes d’enguany on, a més de la guanyadora, hi havia Les llavors del silenci, d’Àlvar Caixal, i El nét del pirata, de Manuel Cuyàs.
Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949) és un dels escriptors més reconeguts i amb una obra més personal de la literatura catalana actual, a més a més d'un referent de la literatura ambientada al Pirineu, que ha retratat des del punt de vista físic, social, llegendari i mitològic. Des de reculls de llegendes pirinenques com Quan Judes era fadrí i sa mare festejava (1986) o, sobretot, Muntanyes maleïdes (1993), fins a novel·les juvenils que han gaudit de força popularitat, com Què farem, què direm? (Premi Gran Angular 1991). Ha destacat i ha estat premiat també com a novel·lista amb obres com El salvatge dels Pirineus (Premi Sant Joan 2005), Les senyoretes de Lourdes (Premi Sant Jordi 2007) o Dos taüts negres i dos de blancs, que ja havia merescut el premi Creixells d’enguany.
Esfereïdora història real
La novel·la guanyadora recrea com un matrimoni i les seves filles van ser cruelment assassinats a mans d’una parella de masovers veïns. La investigació d’aquelles morts, però, va tapar-se per evitar mostrar una mala imatge de la plàcida, pacífica i victoriosa Espanya de Franco. La interferència política i la desídia judicial van ser tan grans, que el crim va quedar impune malgrat que tothom sabia qui eren els autors.
Coll, que coneixia els fets des de sempre, fa una reconstrucció minuciosa i absorbent d’aquesta esfereïdora història real, que va més enllà de la simple crònica negra novel·lada. Vol ser també –i sobretot— una agra metàfora de l’ambient d’enveges, traïcions i venjances que, durant els primers anys de la postguerra, va dominar el país.
El Premi Amat-Piniella es concedeix des del 2001 i precisament el primer guanyador també va ser un llibre de temàtica pirinenca: La comuna de Puigcerdà, de Rafael Vallbona.