Pere Lluís Font rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
El filòsof pallarès ha recollit el guardó al Palau de la Música i ha alertat del retrocés en l'ús del català. Ha rebut el guardó de mans del president d'Òmnium, Xavier Antich, que reivindica suport a la reclamació de no reduir les hores lectives de filosofia
Pel que fa a la filosofia, Font ha celebrat que per primera vegada el receptor del premi sigui un filòsof, i ha demanat desprendre's de la "solemnitat" que sempre acompanyada aquesta matèria, tot i els intents de "normalització". "No és una ciència entre les ciències i, de fet, el seu discurs sempre ha sigut massa acomplexat", ha opinat, "però recordem que explora qüestions cabdals per la vida humana". "És un gran orgull per a mi veure el meu nom afegit a una llista de personalitats tan rellevants", ha conclòs, "però és també un plus de responsabilitat".
Antich reivindica la importància de la cultura
El president d'Òmnium Cultural, l'urgellenc Xavier Antich, ha destacat la importància de "mantenir, valorar i promoure" la filosofia i el pensament crític. "Sense elles som més fràgils i vulnerables, i quedem més a disposició dels estereotips i la simplificació, del populisme i la frivolitat política, de les consignes perilloses i els discursos d’odi, de la ruptura dels vincles comunitaris i l’abandó dels valors ètics fonamentals". En aquest sentit, ha vinculat aquesta disciplina amb la llibertat, i ha demanat posar-se "al costat dels qui reclamen que, en el batxillerat a Catalunya, es deixin de reduir les hores de filosofia".
Abans d'entregar el guardó a Font, Antich ha remarcat la seva "excel·lència" en l'aportació a les lletres catalanes alhora que "l'exemplaritat del compromís amb la llengua, la cultura i el país". El president d'Òmnium ha reconegut en la figura de Font "la tasca de milers i milers de persones que, amb la seva dedicació a l'ensenyament, permeten la transmissió de coneixement", i ho ha enfocat clarament en la seva voluntat de compartir tot aquest coneixement en català.
Tant és així, ha dit, que el guardonat "ha permès portar les obres dels grans filòsofs més enllà de les aules, fent accessibles en català els textos claus de la història de la filosofia i posant fi a aquesta anomalia històrica". Una tasca "silent", ha puntualitzat, a través de la qual relliga ensenyament, filosofia i catalanitat.
Un dels màxims reconeixements
A la cerimònia, hi han assistit el president de la Generalitat, Salvador Illa; el president del Parlament, Josep Rull; la consellera de Cultura, Sònia Hernández; el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; així com els expresidents Jordi Pujol, Artur Mas i Pere Aragonès. L'acte ha acabat amb el cant dels Segadors i amb diversos crits d'"independència", que el públic ha corejat de manera quasi unànime.
El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes és un dels màxims reconeixements a la trajectòria d'una persona que - per la seva obra literària o científica escrita en llengua catalana i per la importància i exemplaritat en la seva tasca intel·lectual - hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural catalana.