Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Permesa l'obertura de bars d'oci nocturn i discoteques en la fase 3 de desescalada

Permesa l'obertura de bars d'oci nocturn i discoteques en la fase 3 de desescalada

El BOE avala l'obertura dels locals però prohibeix ballar a la pista. El Govern espanyol reitera que no reobrirà fronteres com la d'Andorra fins a l'1 de juliol. L'esborrany del decret de "nova normalitat" preveu multes de fins a 100 euros per no portar mascareta
Frontera hispano-andorrana
06/06/2020 18:25

El govern espanyol ha tornat a rectificar i finalment permet la reobertura de bars d'oci nocturn i discoteques en fase 3, a la qual entra aquest dilluns la regió de l'Alt Pirineu i Aran. Així ho indica el Butlletí Oficial de l'Estat publicat aquest dissabte, que permet la posada en marxa d'aquests establiments només amb un 30% de l'aforament. Tanmateix, avisa que si hi ha pista de ball, no es podrà utilitzar per ballar. "A l'espai es podran instal·lar taules o agrupacions de taules, però no es podrà dedicar al seu ús habitual", assegura l'ordre del govern espanyol.

La decisió arriba una setmana després que el BOE publiqués que en fase 3 podrien obrir al 50% locals de restauració i hostaleria "tret de discoteques i bars d'oci nocturn". La mesura va provocar fortes queixes del sector i, finalment, s'ha fet marxa enrere.

A banda de l'Alt Pirineu, aquest dilluns també entren a la fase 3 les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, que d'aquesta manera recuperen la llibertat de desplaçaments entre ambdós territoris, des d'on també es pot accedir ja a les comarques del Garraf i l'Alt Penedès. Una mobilitat que es preveu que també es reactivi finalment per a les comarques pirinenques si el proper dilluns dia 15 se sumen a aquesta etapa la Catalunya Central i Girona, que dilluns passat tot just van entrar a la fase 2.

En canvi, els desplaçaments a l'Àrea Metropolitana i a la regió de Lleida no es preveu que es puguin fer fins almenys d'aquí a quinze dies, tenint en compte que ara tot just entren a la segona fase.

Què més es pot fer a la fase 3?

Aquesta nova etapa permet reunions de fins a 20 persones –sempre mantenint les distàncies de seguretat- i l’obertura de barres de bars o l’ampliació de l’aforament de les terrasses exteriors de fins al 75%.

Des d'ara poden obrir tots els comerços independentment de quina sigui la seva superfície –a les altres fases es permet l'obertura de només 400 metres quadrats de l'establiment- al 50% de la seva capacitat i s'obriran centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament del 50%. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides a joves i infants.

Tota la informació pràctica dels canvis i de què es podrà fer, es pot trobar en aquest enllaç a la pàgina web del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya: https://bit.ly/3hc6Sau.

 

Obertura de fronteres l'1 de juliol

D'altra banda, el govern de Pedro Sánchez ha reiterat que no aixecarà les restriccions per als viatgers europeus fins a l'1 de juliol. Tot i que gran part de la Unió Europea haurà reobert ja les seves fronteres internes el 15 de juny, l'Estat espanyol es manté entre la minoria d'estat que insisteix a fer-ho més tard. Cal recordar que l'obertura de la frontera amb Andorra (al riu Runer) i dels diversos punts fronterers amb França depèn d'aquesta decisió.

Mentre països com Alemanya, França, Bèlgica o Grècia ja deixaran circular turistes a mitjan juny, i Itàlia ja ho ha fet efectiu, les fronteres espanyoles no s'obriran encara aquest mes. D'altres, com un grup de països de l'est, només han obert les fronteres als seus veïns i encara no concreten quan obriran les portes a la resta

Des de Brussel·les celebren que la majoria d'estats permetin la lliure circulació a l'espai Schengen el 15 de juny i han demanat a les capitals que a finals de juny ja ho facin totes. Tanmateix, alguns estats no s'hi han compromès. En contra del criteri de la Comissió Europea, que sempre s'ha oposat al tancament de fronteres per frenar la pandèmia, la majoria de governs europeus van optar al març per blindar-se totalment sense gaire coordinació. Les darreres setmanes l'executiu europeu ha incentivat aquesta cooperació entre estats, que no s'està complint del tot.

Per exemple, el govern portuguès va criticar l'espanyol per anunciar la reobertura de fronteres el 22 de juny sense avisar. Un anunci que després l'executiu de Sánchez va rectificar, tot assegurant que seria l'1 de juliol.

Multes per no dur mascareta

En un altre ordre de coses, no dur mascareta en els termes estipulats, és a dir, quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat, d'entre un metre i mig i dos metres, tant a l'aire lliure com en espais tancats, podria suposar una multa de 100 euros durant la "nova normalitat" posterior a la fase 3 de la desescalada. Així ho indica un esborrany del decret llei redactat pel govern espanyol per regular aquest escenari post crisi de la COVID-19.

La mascareta també serà obligatòria, com ara, a tots els mitjans de transport. Al vehicle particular no ho serà quan els que hi viatgin convisquin al mateix domicili. Incomplir aquests preceptes serà considerat, si l'esborrany tira endavant, una infracció lleu.

Mostrar formulari de contacte