Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Petició de vuit anys de presó per a dos dels acusats de recollir un paquet amb droga a Barruera

Petició de vuit anys de presó per a dos dels acusats de recollir un paquet amb droga a Barruera

La fiscalia considera que els dos homes, d'origen colombià, van manipular el tercer implicat, que té una disminució psíquica del 54%. En canvi, la defensa sosté que no sabien res del contingut de la caixa

Judici als acusats de recollir un paquet amb droga a Barruera (Foto: ACN)
Judici als acusats de recollir un paquet amb droga a Barruera (Foto: ACN)
09/11/2016 18:21

Aquest dimecres s'ha celebrat a l'Audiència de Lleida el judici a dos homes de nacionalitat colombiana, de 52 anys, i un veí de Vielha, de 24 anys, acusats d'haver recollit a Barruera un paquet amb 4,1 quilos de cocaïna. El ministeri públic demana vuit anys de presó pels dos primers i tres anys de presó pel tercer, a qui aplica un atenuant ja que pateix una disminució psíquica del 54% que li fa ser "sensiblement influenciable" per tercers. Les defenses, en canvi, demanen tres anys de presó per a l'autor confés i l'absolució pels altres dos.

Segons la fiscalia, tots tres es van posar d'acord per recollir un paquet procedent de Veneçuela, que contenia 4,1 quilos de cocaïna, amb una puresa del 67%, valorada en 140.000 euros. Durant el judici, un dels dos acusats d'origen colombià ha reconegut que "un tal Carlos" li va encarregar anar a recollir un paquet en un estanc de Barruera (Alta Ribagorça) a canvi de 5.000 euros. L'home ha admès que per aquests diners ja s'imaginava que es tractava d'alguna cosa "il·lícita", però que no sabia què hi havia dins. Els altres dos acusats han assegurat que no sabien res de les intencions del primer i que el van acompanyar perquè els va convidar a dinar.

El paquet, que en total pesava 31 quilos, va aterrar primer a Londres-Gatwick, després a l'aeroport del Prat, on també va superar els controls, i finalment va arribar al seu destí final, a Barruera. Els acusats van recollir el paquet el 24 d'agost de 2015 amb un DNI d'un tercer que, segons la fiscalia, no ha quedat acreditat que participés als fets. Considera que els acusats es van apropiar del document d'identitat d'aquesta tercera persona per fer-se amb la droga sense deixar constància de les seves identitats.

Segons han explicat tant un com l'altre al judici, un dels dos colombians li va demanar al veí de Vielha que l'acompanyés a Barruera, que el convidada a fer un cafè. Un cop allà, segons han coincidit, el primer li va demanar al segon que li fes el favor d'anar a recollir un paquet i li va donar el DNI fals. El el judici, el jove ha adduït que en cap moment no li van concretar què anaven a fer.

El presumpte inductor de la recollida per part del jove aranès ha dit que ho va fer perquè ja tenia por que l'acabessin detenint i preferia que corrés el risc un altre. Quan estaven a punt de marxar del lloc dels fets, la Guàrdia Civil els va aturar i va detenir tots tres.

L'acció policial es va iniciar el 3 d'agost de 2015, quan les autoritats del Regne Unit, a través de la Interpol, van avisar les autoritats espanyoles que havien detectat a l'aeroport de Gatwick un paquet procedent de Veneçuela i amb destinació Barruera que contenia un tub metàl·lic, on sospitaven que hi havia substàncies il·lícites. Al paquet hi figurava el concepte 'Recanvi de màquina per fusta'. Així, els agents van aconseguir una autorització judicial per fer el seguiment del paquet fins al seu destinatari. A més de comissar el paquet, on es va comprovar a través de l'anàlisi de la substància que contenia cocaïna, dins del cotxe els agents van trobar 1.425 euros en metàl·lic.

La fiscalia considera que els dos homes de 52 anys es van aprofitar del jove a causa de la seva disminució psíquica, tal com han corroborat el forense i la psiquiatra aportada per la defensa. Per tant, no sap diferenciar què està bé i què malament, és influenciable i se'l pot convèncer amb facilitat de fer coses que d'entrada ell no faria. A banda de les penes de presó, la fiscalia demana que s'imposi a cadascun d'ells una multa de 273.128 euros.

Mostrar formulari de contacte