Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Picurt homenatja Mercè Sampietro i Juan Ferrer

Picurt homenatja Mercè Sampietro i Juan Ferrer

600 persones han gaudit de la Mostra de cinema de muntanya que s'ha celebrat aquest dissabte a Artedó Satisfacció pel nou format del certamen, que enguany s'ha ampliat  

Picurt 2010 - Mercè Sampietro
Picurt 2010 - Mercè Sampietro
28/06/2010 10:14

Picurt, convertit aquest any en Mostra de cinema de muntanya dels Pirineus, ha reconegut aquest dissabte la trajectòria de l’actriu Mercè Sampietro i del director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà que fa 16 anys se celebra a Lleida, Juan Ferrer. L'organització els va lliurar una peça de pintura d'inspiració medieval de Carme Invernón.

Sampietro, la convidada estrella de la mostra, hi va presentar el seu primer curt com a directora, "Turismo" i va tenir paraules d’agraïment per una iniciativa que va considerar “fantàstica i molt emocionant”. “Enmig d’aquest paisatge em sento fora del món, aquí hi ha una combinació fantàstica de muntanya, cinema i Pirineu que dóna a conèixer el territori”, va remarcar.

Juan Ferrer i l’acostament entre Lleida i el Pirineu

D'altra banda, la directora de Picurt, Montse Guiu, va tenir paraules d'agraïment per a Juan Ferrer, un prestigiós expert en cinema a qui recorre sovint des de la Seu d’Urgell. Ferrer, que ha acudit a festivals de cine de muntanya com ara Trento en qualitat de jurat i coneix bé el moviment internacional, va apostar fort per Picurt. “És un entorn meravellós, i rebre un premi aquí dalt és molt bell, estem en una natura que ens esclata a a la cara, que irradia una força que a un urbanita com jo li fa una terrible enveja”, va dir amb bon humor. Sobre el premi rebut, va apropiar-se d’una dita dels argentins: “L’ego no es queixa mai”.

Pel director de la Mostra de cinema llatinoamericà de Lleida, ara elevada a Mostra de Catalunya, s’han d’acostar mons que en aparença són llunyans: “A vegades el cinema llatinoamericà sembla molt llunyà i tinc la sensació que el de muntanya també, però hi ha produccions molt interesants que s’han de donar a conèixer”.

Ferrer va subratllar la necessitat d’acostament “real” entre Lleida i el Pirineu. “No podem presumir d’un Pirineu fantàstic des de Lleida i no practicar amb els fets, és una qüestió d’identitat, de valorar allò que tenim al territori”, va dir.

Èxit d’assitència malgrat la pluja


La directora de Picurt Montse Guiu va valorar molt positivament l’assistència de públic a Artedó dissabte al vespre i a la nit. Tot i la pluja, 600 persones van passar per Artedó per veure diverses manifestacions artístiques al carrer i per assistir a diverses projeccions. Un públic heterogeni, des d’aficionats a la muntanya i a l’antropologia que van gaudir amb el documental Himalaya, le chemin du ciel, fins a gent de la comarca interessada en Pantà d’Oliana o cinèfils més clàssics que van valorar curts com "Turismo" de Sampietro amb Mònica López de protagonista o "Primer contacte", amb Sergi López en primer pla.

Abans de la sessió de cinema a l’enorme envelat instal•lat enmig dels prats, el públic va poder agafar forces i moltes calories amb la cassola de tros, un àpat espectacular. Com en la resta d’activitats, tots els habitants d’Artedó van disposar tota la logística.

Durant la tarda, els més petits –i també els grans- s’havien sorprès amb l’actuació de Prezzemolo, un singular italià (protagonista d’un dels documentals de la mostra) que mostrava i demostrava que el món pot funcionar “sense piles i sense corrent elèctrica” i feia funcionar, sense callar ni un minut, tota classe de joguines antigues fetes amb fusta i paper.
Ester Fenoll, Teresa Colom –que va recitar tres poemes inèdits- i Manel Pal incorporat al cartell a última hora, van posar la nota poètica a una jornada festiva i cinematogràfica enmig de la muntanya.

Felt, felt, de Sandra March una instal•lació amb carn i fetge

Una de les sorpreses d’aquest Picurt ha estat "Felt, felt" de Sandra March; una parada de pollastres de feltre instal•lada en el preciós vestíbul d’una mansió rural a la plaça. Es tracta d’una instal•lació que inclou un impactant vídeo, i vol resumir i homenatjar la vida dels pares de l’artista –que durant molts anys van tenir una parada igual a la Seu d ‘Urgell-. March (llicenciada en Belles Arts, de 35 anys) ha volgut “explicar una història dels pares utilitzant el feltre i parlant de sentiments, per això el títol” i l’ha subtitulat amb unes paraules de la seva mare Maria Pinell. (www.sandramarch.com)

Taula d’experts: com fer universal la producció local

Durant la tarda, diversos professionals del món de l’audiovisual i les televions locals –entre elles TV Pirineus i Andorra TV- van debatre les possibilitats d’exportació del producte local i van apostar per “solucions imaginatives” i “productes molt especialitzats” davant d’un complicat panorama internacional.

Satisfacció entre el públic pel nou format

Alguns dels assistents a més sessions del Picurt, que aquest any ha tingut una primera part a la Seu d’Urgell, van valorar molt positivament els materials vistos durant aquests dies. “Hi ha hagut històries molt frapants, com Ushi, bavarian cowgirl, sobre una dona que vol ser pastora i té una harmonia amb la natura fantàstica”, comentava una de les asssitents al festival. El cinema esportiu dedicat a l’alpinisme ha estat un dels grans èxit del Picurt, i un altre àmbit molt valorat ha estat l’antropològic: “S’hi veu una feina immensa darrere d’alguns films com Himalaya, le chemin du ciel o Mout tania, una mirada molt interessant el gènere humà”, comentava una assistent a les projeccions.

El cinema recuperat ha estat un altre dels aspectes valorats del Picurt, una mostra que en opinió d’una assistent, “és una iniciativa insòlita aquí dalt, una activitat necessària per dinamitzar la vida cultural i reivindicar la natura i la muntanya".

Mostrar formulari de contacte