Pioners de l'AE Sedis Bàsquet commemoren el 50è aniversari del club amb una retrobada
Membres dels cinc primers equips, de l'any 1969, es reuniran aquest dissabte per recordar els inicis del club. La jornada inclourà una recepció al Palau d'Esports i un dinar per als assistents
Una vintena de membres dels primers equips que va tenir l'Associació Esportiva Sedis Bàsquet, l'any 1969, han organitzat una retrobada per commemorar el 50è aniversari de la creació del club. Els pioners de l'entitat urgellenca es trobaran aquest dissabte tot aprofitant la celebració de la Fira de Sant Ermengol.
La posada en marxa del Sedis en competició es va fer amb un equip sènior, un júnior i tres juvenils, tots ells de categories masculines. En una entrevista a RàdioSeu, un dels impulsors de l'acte, Lluís Vilarrubla, explica que els ha unit "les ganes de recordar aquell moment" i considera que no hi havia millor moment per fer-ho que ara, quan fa just mig segle d'aquell debut. En el cas de Vilarrubla, en aquell moment estava en categoria infantil però va debutar directament amb els juvenils. Més endavant també va formar part de l'equip sènior i va seguir vinculat al club fins a la dècada de 1990.
A més a més, s'ha fet coincidir amb la Fira atès que és un bon moment perquè hi hagi el màxim possible d'assistència, tenint en compte que actualment alguns d'aquests exjugadors viuen lluny de la Seu. En anteriors ocasions ja han fet d'altres trobades, però Vilarrubla considera important repetir-la per "no perdre el contacte" i perquè, de fet, molts d'ells ja estan jubilats i d'altres ja no hi poden ser.
La jornada de dissabte començarà al matí amb una recepció als participants al Palau d'Esports, amb la presència de membres de l'actual junta directiva del Sedis. Al migdia es farà un dinar de germanor.
Miquel Fígols, un dels primers jugadors sèniors que va tenir el Sedis Bàsquet, ha recordat que l'equip de bàsquet va començar a jugar al Col·legi La Salle. D'allà es va passar a la pista del Càmping Envalira, però "era un camp de ciment irregular", on la pilota botava amb complicacions, i per això més endavant es va tornar a jugar a La Salle, abans no es fes el salt cap a la zona esportiva. De fet, Fígols recorda que en algunes ocasions, a l'hivern, fins i tot havien de retirar el gel acumulat a la pista per poder començar a jugar i que, malgrat el fred, jugaven amb samarreta i pantalons curts. Per això, conclou que les condicions per a la pràctica del bàsquet a la Seu "han canviat moltíssim".
També amb relació als inicis, Jordi Bernal ha volgut reivindicar la figura de Francesc Font com a principal impulsor del club, que inicialment va sorgir com a secció de la Unión Deportiva Seo de Urgel, l'any 1965, amb el nom UDSU-Maxcali. "Font va portar el bàsquet a la Seu juntament amb Sisco Queralt, que feia d'àrbitre", sentencia Bernal, que llavors tenia 16 anys i estudiava a l'Institut Joan Brudieu. A més a més, ha recordat que en aquella època la denominació Sedis (que es va instaurar el 1969) va englobar diversos equips esportius de la ciutat, com ara els de piragüisme (que va donar pas a l'actual Cadí Canoë-Kayak), tennis, muntanyisme, escacs, ciclisme i aeromodelisme; aquests dos últims, encara existents actualment com a clubs.
Aquells inicis del Sedis Bàsquet van establir la base d'una evolució que ha deixat fites com ara la participació dels seus equips en competicions d'àmbit nacional i estatal -tant a nivell masculí com femení- i, especialment, el fet de situar la Seu d'Urgell a l'elit des de fa gairebé dues dècades, amb la presència del Cadí La Seu a la Lliga Femenina. El sènior femení també ha estat en tres ocasions campió absolut de la Lliga Catalana (2007, 2015 i 2016) i aquest 2019 ha escrit la seva millor temporada, en ser semifinalista tant de la Lliga com de la Copa i jugar per primera vegada l'EuroCup, una competició europea en la qual precisament han debutat aquest dimecres mateix.