Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Pla pilot al Pallars, la Ribagorça i l'Aran per donar a conèixer l'ós bru als escolars

Pla pilot al Pallars, la Ribagorça i l'Aran per donar a conèixer l'ós bru als escolars

Prop de 3.000 alumnes de la zona participaran en tallers sobre els plantígrads, en una activitat que es vol estendre a tot Catalunya

Imatge de la trobada d'experts del projecte PirosLifeEduca, que coordina la UdL per realitzar materials educatius i una campanya per posar nom a 4 cadells d'ós (Foto: ACN)
Imatge de la trobada d'experts del projecte PirosLifeEduca, que coordina la UdL per realitzar materials educatius i una campanya per posar nom a 4 cadells d'ós (Foto: ACN)
25/01/2016 19:35

El projecte PirosLifeEduca vol fer arribar la figura de l'ós bru a totes les escoles de Catalunya. Amb aquest objectiu s'estan acabant de dissenyar uns continguts didàctics perquè els professors els puguin treballar a les aules. Per veure l'acollida del material educatiu es començarà a treballar aquesta primavera, com a pla pilot, a les escoles del Pallars, la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça.

L'objectiu és que aquest projecte s'estengui com una taca d'oli per les diferents escoles catalanes i que tots els nens quan parlin d'animals tinguin l'ós com un referent. Per apropar més els nens a la figura de l'ós, els escolars del Pallars triaran el nom de quatre ossos que han nascut al Parc Natural de l'Alt Pirineu. Els noms de la llista per escollir seran lèxic pallarès i topònims de la zona.

Sofia Isus, responsable de PirosLife a la UdL, ha explicat que l'objectiu és que els nens siguin "educadors dels pares" en temes de sostenibilitat i medi ambient. Isus ha afegit que la figura de l'ós "ajudarà als nens a conèixer el medi i a que siguin respectuosos amb l'entorn".

Prop de 3.000 alumnes d'educació infantil i primària de les 36 escoles del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran podran participar en el projecte. La proposta se centra en 'Els tresors de l’ós bru', que inclou contes, cançons i tot tipus d'activitats al voltant de l'hàbitat de l'ós, el comportament de la fauna salvatge i la seva relació amb la societat, que inclouen treball a l'aula i sortides al bosc. Es presentarà a la Casa de l'Ós, a Isil, el 13 de febrer tot coincidint amb la primera jornada de formació sobre l'ós bru per als mestres de la zona. Els materials s'adrecen a alumnes de 3 a 7 anys i de 8 a 11 anys.

El projecte PirosLife Educatiu està dotat amb prop de 110.000 euros. Es va iniciar al 2014 i finalitzarà al 2018, està coordinat per la Generalitat de Catalunya i compta com a socis amb el Conselh Generau d'Aran -amb competències sobre fauna protegida i amb experiència gestora de l'ós bru des del 2000-; Forestal Catalana, que hi aporta la gestió econòmica; la Universitat de Lleida, que s'ocupa de la part educativa, i la Fundación Oso Pardo, amb una llarga trajectòria amb temes de l'ós al Cantàbric i encarregada de fer-ne el seguiment.

Mostrar formulari de contacte