Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Planten prop de 7.000 arbres fruiters al Pallars Sobirà per facilitar aliment a l'os i allunyar-lo dels pobles

Planten prop de 7.000 arbres fruiters al Pallars Sobirà per facilitar aliment a l'os i allunyar-lo dels pobles

Es tracta de varietats autòctones de pomeres, cirerers o moixeres, que són una front d'alimentació fonamental per als plantígrads
Dos joves plantant arbres fruiters a la zona de Quanca, al Pallars Sobirà (Foto: ACN/Marta Lluvich)
18/05/2023 19:55

Uns terrenys municipals de Lladorre, al Pallars Sobirà, acullen la plantació de prop de 7.000 arbres fruiters per contribuir a la conservació de l'os bru. Amb aquests arbres situats en zones allunyades de les poblacions, es facilita aliment al plantígrad i s'evita que el vagi a buscar a zones properes als pobles. El projecte 'Enriquiment de la biodiversitat en zones osseres', desenvolupat per la Fundación Oso Pardo (FOP) amb la col·laboració d'Endesa, es va engegar l'any 2016 per dissenyar una xarxa d'espais que facilitessin el moviment i la dispersió de l'espècie a tota l'àrea dels Pirineus. Amb aquest objectiu es van dissenyar 17 zones on s'han plantat arbres diversos, com omeres, cirerers o moixeres.

La voluntat del projecte és restaurar l'hàbitat de l'os bru en zones que han perdut cobertura vegetal. Maria Gómez, de la Fundación Oso Pardo, explica a l'ACN que per aconseguir-ho s'està creant una xarxa de boscos d'enriquiment i alimentació repartits estratègicament entre les zones de presència d'osses amb cries a la comarca del Pallars Sobirà, principalment. Gómez detalla que les plantacions s'han fet en lloc de grans extensions de terreny perquè la millora de l'hàbitat de l'os tingui una repercussió més àmplia.

Els arbres fruiters silvestres suposen una font d'alimentació fonamental per als ossos, per la qual cosa disposar d'un lloc ric en aquests recursos contribueix tant a millorar les expectatives de l'espècie com a conciliar la seva presència amb les activitats humanes, ja que se'ls proporciona aquesta font d'alimentació en el seu medi natural.

Pomeres, cirerers i moixeres

Alejandro Rodríguez, responsable de Medi Ambient d'Endesa, assenyala que la plantació que ha finalitzat aquest dijous s'ha dut a terme en dues fases. La primera es va implementar la primavera passada, quan es van plantar 1.200 arbres (cirerers i pomeres). La segona part va començar el darrer mes de març i ha consistit en el cultiu de 5.800 arbres més. D'entre ells, 4.000 són moixeres, 910 cirerers i 800 pomeres. Rodríguez insisteix en el fet que totes les varietats són autòctones i que va ser en un viver local on se'n va fer créixer la llavor.

Segona plantació

La nova plantació se suma a una altra que es va desplegar el 2018 i 2019 en una superfície de més de 7 hectàrees, en què es van introduir 9.150 arbres fruiters per a l'os bru (gerd, pomera, cirerer, moixera i púdol). El responsable de medi Ambient d'Endesa ha detallat que es preveu que els arbres plantats absorbiran, durant els pròxims 30 anys, un total de 1.665 tones de CO₂, l'equivalent a les emissions que generaria un avió que fes una mica més d'1,7 voltes al món.

Acords de custòdia del territori

La plantació s'ha dut a terme a l'interior del Parc Natural de l'Alt Pirineu, i la resta, en terrenys limítrofs. Part dels terrenys són de titularitat privada i també pública, majoritàriament propietat de l'Ajuntament de Lladorre. Amb tots ells, se signa un acord de custòdia del territori per assegurar la continuïtat del projecte.

Mostrar formulari de contacte