Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l'Alt Urgell assumeix la gestió del Refugi d'Animals de Benavarre

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell assumeix la gestió del Refugi d'Animals de Benavarre

El ple de l'ens ha donat el vistiplau a la delegació de competències, després de la recent dissolució del consorci AUGEMA. Aprovat també l'augment del preu del menú escolar per al curs 2023-2024 per fer front a l'increment de costos del servei, amb el vot favorable de Junts, les abstencions de Compromís i ERC, i el vot contrari de la CUP

Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell (13.06.2024)
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell (13.06.2024)
14/06/2024 20:20

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell (CCAU) assumirà a partir d'ara la gestió del Refugi d'Animals de Benavarre. El ple de l'ens alturgellenc ha donat el vistiplau a la delegació de competències, que s'ha formalitzat després de la recent dissolució del consorci Alt Urgell Gestió Medi Ambient (AUGEMA). L'acord, pres aquest dijous, el ratificarà properament cada ajuntament de la comarca.

En aquest sentit, la presidenta del CCAU, Josefina Lladós, de Junts, ha recordat que el Consell Comarcal de la Cerdanya també fa ús de la gossera supramunicipal, i que d'altres municipis veïns han sol·licitat utilitzar-la. És per això que ha informat que s'ha demanat a la Diputació de Lleida que ajudi econòmicament en el seu manteniment. De moment, s'ha augmentat la plantilla amb la contractació d'una persona a mitja jornada per millorar el funcionament del servei i l'atenció als municipis.

Així mateix, Lladós ha incidit en el plenari en el fet que els nuclis més petits són els que afronten les problemàtiques més greus en relació amb la recollida d'animals, i ha puntualitzat que cada cop hi ha més casos socials que s'han de tractar. "S'acullen gossos en circumstàncies molt precàries, moltes vegades de races perilloses, que no es poden donar en adopció perquè tenen un propietari", ha manifestat. I ha afegit: "També s'han de vacunar, xipar o esterilitzar, qüestions que ha de quedar clar qui les ha d'assumir".

Pel que fa a aquest tema, el portaveu de Compromís-Candidatura de Progrés, Jordi Nadal, ha instat a elaborar des del Consell Comarcal una ordenança municipal per encarar les situacions conflictives vinculades als animals domèstics. A més, veu adient concretar un protocol d'actuació amb els Agents Rurals o el SEPRONA per agilitzar els processos. Finalment, ha lamentat que AUGEMA no s'hagi pogut mantenir per gestionar temes mediambientals a l'Alt Urgell, raó per la qual es va crear.

En la mateixa línia s'ha expressat Carme Lostao, d'ERC, que considera que el consorci podria haver evolucionat assumint la gestió de les dues mancomunitats d'escombraries de l'Alt Urgell, l'abocador comarcal i la planta de lixiviats. Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Gisela Sellés, ha fet una valoració positiva del canvi "perquè permetrà accedir a subvencions i facilitar un servei molt necessari per als municipis".

Nous preus per al menjador escolar

En un altre ordre de coses, el ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha aprovat modificar el preu del menjador escolar de cara al curs 2024-2025 i fixar-lo en el màxim que preveu el departament d'Educació. Els àpats esporàdics passaran de 7,19 a 7,56 euros, mentre que els àpats habituals tindran un cost de 6,87, enfront dels 6,54 de l'any passat. El menú de família nombrosa es mantindrà i tindrà un preu de 6,20 euros, similar als 6,18 del curs 2023-2024. 

L'increment s'ha aprovat amb el vot a favor de Junts, l'abstenció de Compromís-Candidatura de Progrés i ERC, i el vot contrari de la CUP. La mesura s'ha justificat per "superar una situació d'encariment de costos, tant salarials com de productes, i noves inversions en maquinària i renovació d'instal·lacions", segons ha especificat Josefina Lladós (Junts). La presidenta alturgellenca ha expressat el convenciment que aquest pas era l'única opció per evitar que l'empresa que gestiona el servei, Iniciatives Alt Urgell S.A. (IAUSA), tornés a tenir pèrdues. "Si no s'arriba a prendre aquesta decisió el forat econòmic hauria ascendit a 40.000 euros, una situació gens recomanable", ha subratllat.

Lladós també ha indicat que l'augment de preus només afectarà un 25 per cent dels menús que se serveixen, ja que la resta estan subvencionats per beques o són per a estudiants que tenen dret a menjador gratuït. Alhora, ha defensat la necessitat de mantenir "un balanç financer equilibrat i continuar amb l'optimització del servei", afrontant un nou futur per a IAUSA. "Caldrà una reflexió a mitjà i llarg termini per dotar l'empresa d'una estructura pròpia", ha remarcat.

En relació amb els nous preus, Jordi Nadal, de Compromís-Candidatura de Progrés, ha assenyalat que cal repensar IAUSA i "decidir si cal remodelar l'empresa i la tasca que fa, abans d'acabar apujant sempre el preu dels àpats escolars". I ha reiterat: "Cal que siguem capaços de donar un servei de menjador digne a un preu assequible i no anar cada any a les tarifes màximes".

Des d'ERC, Carme Lostao s'ha mostrat també crítica amb la decisió d'incrementar el preu dels menús. "Tot i que entenem que ha pujat la matèria primera i volem que es mengi bé i que es renovin les cuines, les famílies ja estan molt pressionades econòmicament", ha reblat. "IAUSA, que gestiona el servei, podria funcionar millor", ha manifestat.

Gisela Sellés, de la CUP, ha insistit en la falta de "gestió i lideratge" d'IAUSA. "Apujar preus és un pedaç i un menú de gairebé 8 euros és excessiu per a un infant; el menjador és un lloc de convivència i de relació, i cal un preu just i que tothom hi tingui accés", ha argumentat.

Presa de possessió de Toni Mas

En el plenari del mes de juny s'ha incorporat com a conseller comarcal Toni Mas, regidor de Compromís a Peramola, substituint Jordi Mas Ortega. D'altra banda, els consellers han aprovat, entre d'altres punts, una addenda al conveni amb la Universitat de Lleida-INEF La Seu i l'Ajuntament urgellenc per a l'ús d'espais del CETAP; un conveni amb l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar i l'EMD de la Guàrdia per a la Jornada sobre Mitologia Pirinenca, i un altre conveni amb l'Ajuntament d'Alàs i Cerc pel programa Temps x cures. Altres acords que han rebut el vistiplau del ple són els de participació en la campanya de Matchfunding en l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran, i el dels consistoris pel cànon de la CHE de control d'abocaments connectats a l'EDAR de Montferrer.

Mostrar formulari de contacte