Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El ple de la Seu aprova parcialment una moció de condemna de les ocupacions

El ple de la Seu aprova parcialment una moció de condemna de les ocupacions

Els grups municipals entenen l'alarma social creada per "delinqüents" i insten a canviar la llei per afrontar aquests casos. Veïns del centre històric expressen la seva indignació davant d'aquesta problemàtica
Ple municipal de la Seu d'Urgell
05/07/2022 11:40

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns parcialment una moció de Compromís per condemnar les ocupacions il·legals de propietats privades que hi ha a la ciutat. Els grups municipals van donar el vistiplau a tres dels punts del text, dels quals només dos van ser votats per unanimitat. La sessió plenària va ser seguida de forma presencial per nombrosos veïns del centre històric, que van expressar la seva "indignació" i "por" a causa d'aquesta problemàtica.

La votació es va fer punt per punt. En el primer, l'equip de govern (Junts i ERC) va sumar-se a la condemna de l'ocupació d'habitatges proposada pel principal grup de l'oposició, mentre que la CUP s'hi va oposar perquè opinen que ara cal diferenciar entre les ocupacions "per motius socials" i les "mafioses". El plenari va rebutjar, en canvi, el punt que instava els serveis municipals a forçar a abandonar els habitatges ocupats, perquè la resta de grups el veuen "il·legal" i adverteixen que l'actual legislació espanyola empara els ocupes.

En relació amb l'actuació dels Serveis Socials en els casos de famílies vulnerables, l'equip de govern va abstenir-se perquè considera que "és una feina que ja s'està duent a terme". Sí que es va aprovar demanar un increment de recursos al Govern de la Generalitat, per a ajuts a les persones vulnerables, i sol·licitar al Govern Espanyol una reforma de la normativa que permeti afrontar aquesta situació, que es va apuntar com el punt clau per poder solucionar la indefensió que pateixen els propietaris.

Posicionament dels grups

El portaveu de Compromís, Joan Barrera, va exposar la moció assegurant que "caldria que als servidors públics se'ns caigués la cara de vergonya pel que està passant amb les ocupacions, ja que generen molta inseguretat i por, i han provocat que els veïns es mobilitzin per a denunciar-les". També va reiterar que "la resignació actual" de l'Ajuntament ha fet que es faciliti l'efecte crida per a més casos. "No ens podem permetre aquest missatge", va reblar, i va afegir que "cal posar tots els entrebancs possibles i fer actuacions policials més contundents per evitar noves cases ocupades".

L'alcalde Francesc Viaplana (ERC) va manifestar que des del consistori "s'entén l'alarma social" i va titllar la situació "d'insostenible". En aquest sentit, Viaplana va assegurar que estan "preocupats i ocupats" per trobar una via de sortida a les ocupacions, "causades per delinqüents". Pel batlle urgellenc, "s'ha de buscar eines per poder afrontar els casos des d'un punt de vista legal, ja que no es pot actuar si els ocupes demostren que fa 48 hores que són dins de l'habitatge", un fet que ha fet que aquestes accions hagin incrementat a tota Catalunya i a Espanya.

Per la seva banda, el vicealcalde urgellenc, Jordi Fàbrega (Junts per La Seu), va qualificar la moció de "totalment demagògica i oportunista" i, pel que fa a les responsabilitats que s'atribueixen a l'Ajuntament, recorda que "malauradament el consistori disposa de pocs instruments per poder fer front als ocupes, i és totalment il·legal forçar-los a abandonar els habitatges com proposa Compromís". Fàbrega subratlla que "és un problema conseqüència d’una legislació espanyola que el PSOE no vol canviar, però a nivell municipal ens en fan culpables sense aportar solucions". Per això, considera que Compromís i el PSC tenen una actitud "hipòcrita" en aquesta qüestió. A més, recorda que la ciutat catalana amb més denúncies per ocupacions -tant en quantitat com en percentatge- és Barcelona, governada per una coalició dels socialistes i En Comú Podem.

L'equip de govern també va recordar durant el plenari que durant aquesta legislatura, tot i la pandèmia, els pisos per habitatge social que gestiona l’ajuntament han passat de 3 a 16 (entre pisos de l’Agència Catalana d’Habitatge i pisos cedits per particulars) i està projectada la creació de 16 habitatges per a ús social i assequible: 10 a l’edifici de Cal Pensament (en cessió d’ús durant 99 anys) i 6 més a un edifici que s’adquirirà properament gràcies a la Fundació Hàbitat3. 

Finalment, des de la CUP van admetre per primer cop l'existència a la Seu d'Urgell d'ocupes sense cap necessitat econòmica ni social. Tot i això, el portaveu de la CUP, Bernat Lavaquiol, va continuar defensant aquelles violacions de domicili que creu que es fan per "motius socials", alhora que acusava Compromís de fer "precampanya electoral" i de tenir en aquest tema un posicionament "d'extrema dreta". Aquesta vegada, i arran de les creixents queixes dels veïns per la tolerància política cap a aquest fenomen, Lavaquiol va voler matisar que s'oposa "rotundament" al que passa al carrer dels Canonges, una problemàtica que atribueix a "màfies i delinqüents". Tanmateix, la formació anticapitalista opina que per eliminar el problema no n'hi ha prou d'incrementar la vigilància policial al barri, sinó que caldria dur a terme "una política estructural per dignificar la zona i posar habitatge social al mercat", cosa que creu que evitaria "noves ocupacions".

Intervenció dels veïns

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell d'aquest mes de juliol ha estat llarg i tens, amb la presència de força veïns del casc antic que han exposat, després de la sessió, la seva situació "d'angoixa, por i inseguretat". El veïnat assegura que es viu amb "indignació" el tractament d'aquestes ocupacions i reclama més eficàcia. Concretament, es qüestiona la resposta dels cossos policials a les denúncies dels propietaris, que s'han organitzat per vigilar els immobles i evitar nous casos. En relació amb el centre històric, algunes intervencions també es van aprofitar per denunciar "deixadesa" al barri, pel que fa a la neteja i el manteniment.

L'alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, va incidir en el fet que s'ha augmentat la vigilància policial, però va avançar que es parlarà amb els cossos policials per revisar la resposta que es dona als denunciants. Així mateix, Viaplana va recordar que s'ha incrementat la neteja i s'està duent a terme noves accions de dinamització al barri per revertir la situació actual.

Mostrar formulari de contacte