Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Pol Makuri participa a la presentació del manifest de l'FCEH a favor de la candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern

Pol Makuri participa a la presentació del manifest de l'FCEH a favor de la candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern

A més del fondista del CENA de Tuixent, a l'acte hi han intervingut l'esquiador paralímpic cerdà Gabriel Gorce i l'aranès Àlex Puente. El document parteix amb el suport de més de 600 esportistes i persones vinculades als esports d'hivern

22/04/2022 18:10

La Federació Catalana d'Esports d'Hivern ha presentat aquest divendres, a Barcelona, un manifest de suport a la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern 2030. En el moment de la presentació, el document compta ja amb més de 600 signatures, entre les quals hi ha les de diversos esportistes i ex esportistes internacionals catalans d'esports de neu i gel, i des d'ara està obert a l'adhesió de tothom qui s'hi vulgui sumar.

El fondista de CENA de Tuixent Pol Makuri, l'únic català que ha participat als Jocs Paralímpics de Pequín 2022, ha participat a l'acte de presentació del document. A l'acte també hi han pres part l'esquiador paralímpic cerdà Gabriel Gorce, l'esquiador aranès Àlex Puente i el pilot manresà d'skeleton Ander Mirambell. La trobada ha comptat també amb un gran nombre de representants de clubs d'esports d'hivern.

El nou president de la Federació Catalana, David Samper, ha reivindicat la candidatura tot ressaltant els valors essencials de "l'esperit olímpic" i de l'esport d'alt rendiment, entre els quals ha esmentat "el sacrifici, l’esforç, la disciplina, l’honestedat i el treball en equip", a més de plantejar "l’esport com a motor de vida per arribar als objectius més ambiciosos". Samper ha llegit el manifest en català i, paral·lelament, Àlex Puente n'ha fet la lectura en aranès.

El manifest es basa en "set punts clau", que són "els esports d’hivern com a cultura de país; la visibilitat de problemàtiques socials globals; la promoció del Pirineu; el turisme desestacionalitzat per generar una economia diversificada; la connectivitat entre la gent del Pirineu; i el respecte al medi ambient". En aquest sentit, l'FCEH defensa l'aposta per organitzar "un nou model de Jocs Olímpics d’Hivern".

A l'acte també hi ha intervingut el físic i meteoròleg de TV3 Enric Agud, que ha assegurat que, malgrat la certesa del canvi climàtic a escala mundial, "no es pot dir que de cara al 2030 no hi haurà neu” al Pirineu durant la temporada d'hivern com afirmen els contraris els Jocs. Agud fins i tot augura que "d’aquí a vuit anys podem tenir un clima semblant a l’actual" en els mesos hivernals, i que "hi ha alguns factors que ens ajuden a pensar així, com l’alçada del nostre Pirineu, que és força destacada i ajuda a tenir fred i neu”.

El president de l'FCEH demana el suport al 'sí'

David Samper ha convidat la població del Pirineu a donar suport al 'sí' a la consulta que s'ha de celebrar el 24 de juliol, en què les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran podran decidir si es presenta o no la candidatura, mentre que la població del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès determinaran si volen que la seva comarca s'impliqui en el projecte. Al respecte, Samper es mostra convençut que "tant a l'Aragó com a Catalunya" es vol que tiri endavant el projecte, "començant pels esportistes", ha emfasitzat. El manifest, titulat Els esportistes diem sí, ja es pot consultar al web de l'FCEH i des d'avui tothom qui ho desitgi s'hi pot adherir.

  • Presentació del manifest 'Els esportistes diem sí' a favor de la candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern 2030 (Foto: FCEH)
    Presentació del manifest 'Els esportistes diem sí' a favor de la candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern 2030 (Foto: FCEH)
  • Enric Agud, Ander Mirambell, Pol Makuri, Àlex Puente i David Samper, a la presentació del manifest 'Els esportistes diem sí' (Photoset / FCEH)
    Enric Agud, Ander Mirambell, Pol Makuri, Àlex Puente i David Samper, a la presentació del manifest 'Els esportistes diem sí' (Photoset / FCEH)

Mostrar formulari de contacte