Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Polèmica entre SOS Pirineus i l'Ajuntament de Bellver per una edificació d'un regidor en terreny no urbanitzable

Polèmica entre SOS Pirineus i l'Ajuntament de Bellver per una edificació d'un regidor en terreny no urbanitzable

L'entitat considera que els usos originals no corresponen a un lloc habitat. L'alcalde, en canvi, defensa la legalitat de tot el procés de tramitació i execució de l'habitatge, que pertany al seu fill
L'edificació de Bellver de Cerdanya que qüestiona l'entitat SOS Pirineus
19/04/2022 18:20

SOS Pirineus qüestiona una edificació que s'ha construït a Bellver de Cerdanya a sobre d'una altra en runes que hi havia en un terreny rústic, propietat d'un regidor que és alhora un dels fills de l'alcalde, Francesc Xavier Porta. L'entitat ha presentat una al·legació al consistori per demanar la paralització de la modificació del catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, on es vol incloure aquesta construcció.

Segons afirma l'entitat conservacionista, els usos originals "no corresponen al d'un lloc habitat". En canvi, el batlle defensa la legalitat de tot el procés de tramitació i execució de l'obra i assegura que al 2019 tenien llicència per consolidar les parets i les restes existents i col·locar una coberta.

Des de SOS Pirineus sostenen que la construcció s'ha fet "a sobre d'una antiga barraca d'eines" que formava part d'unes mines de manganès. Per contra, l'alcalde exposa que aquesta estava situada en un altre lloc de la finca i que el punt on s'han dut a terme les obres correspon a una antiga casa. De fet, compten amb dues declaracions jurades que així ho corroboren i una menció al Butlletí Oficial de la Província (BOP) de Lleida de l'any 39. Mentrestant, l'entitat explica que en diversos mapes antics només s'hi assenyalen les mines i que en aquesta finca no hi hauria cap marca d'un habitatge.

Pel que fa a la modificació del catàleg de masies, aquest va ser aprovat inicialment per unanimitat de tots els grups en el ple al juliol de 2020. Posteriorment, va passar a exposició pública, tot i que des del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori es va instar a finals de març d'enguany a prorrogar-lo cinc dies perquè, per error, s'havia computat el mes d'agost quan aquest període es considera inhàbil. Dins d'aquest nou termini ha estat quan SOS Pirineus ha presentat una al·legació i, posteriorment, també ha emès una queixa al Síndic.

Des de l'entitat assenyalen que en l'acta de la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu de finals de 2020 s'indica que la situació sobre la construcció està "sobre la taula". També han posat de manifest que, en aquell mateix període, efectius dels Agents Rurals van iniciar un expedient de disciplina urbanística en relació a aquestes obres. Una de les demandes que fan des de SOS Pirineus al Síndic, a banda que investigui el cas, es poder accedir a aquest informe dels agents rurals.

Mentrestant, Xavier Porta ha explicat a l'ACN que l'edificació es fa servir actualment com a cobert agrícola i que, amb aquesta finalitat, el maig de 2021 es va atorgar una llicència d'obres per construir-hi una part annexa. També ha dit que el mes de febrer passat es va aprovar provisionalment la modificació del catàleg, amb informes sectorials favorables corresponents, i que aquest expedient s'ha tramès a la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu per a la seva aprovació definitiva.

Mostrar formulari de contacte