Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Polèmica sobre l'accés als decrets d'alcaldia a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

Polèmica sobre l'accés als decrets d'alcaldia a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

Junts denuncia manca de transparència de l’equip de govern durant el darrer any, mentre que Compromís nega cap entrebanc per consultar la documentació. La reclamació ha arribat a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública

Ajuntament de la Seu d'Urgell
Ajuntament de la Seu d'Urgell
26/06/2024 17:30

Junts ha afirmat aquest dimecres en un comunicat de premsa que l’equip de govern de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell (Compromís) s'ha negat durant el primer any de la legislatura a permetre la consulta dels decrets d'alcaldia als regidors de l’oposició, contràriament al que preveu la normativa d'accés a la informació pública dels càrrecs electes. El grup municipal ha lamentat aquest fet i l'ha qualificat de "greu", ja que diu que "ha dificultat als partits poder realitzar la seva tasca de control i suport a l'activitat institucional de la ciutat”. Des de l'equip de govern (Compromís), l'alcalde Joan Barrera, ha desmentit aquesta acusació i ha defensat la transparència "total" de la documentació del consistori.

Malgrat el posicionament de Barrera, el portaveu de Junts per la Seu, Jordi Fàbrega, ha insistit en la denúncia i ha titllat d'"anomalia democràtica" la situació que s'ha viscut els darrers mesos. Així, el regidor juntaire ha explicat que el seu partit va demanar el 19 de març a través d'una instància poder revisar de manera periòdica aquests decrets, "a través dels quals es poden aprovar contractes menors o incentius a treballadors, sense fer-ho públic, per exemple". També ha concretat que després de no rebre resposta a la instància oficial, el passat mes de maig Junts per la Seu va demanar explicacions sobre aquest impediment a l’alcalde Joan Barrera en una interpel·lació al plenari. Finalment, Fàbrega ha lamentat que "malauradament, ni la instància ni la interpel·lació van rebre resposta" i ha especificat que "per aquest motiu ens vam veure obligats a presentar una reclamació a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP), i demanar-ne la seva mediació”.

Junts ha relatat que "gràcies a aquesta reclamació, interposada el passat 6 de juny i acceptada a tràmit per la GAIP el dia 18 de juny, Compromís s’ha vist obligat a reconsiderar la seva postura". Ahir mateix va notificar a tots els regidors que es permetria la consulta telemàtica dels decrets d'alcaldia, "tal com hauria d’haver fet des del primer dia, i tal com s'havia fet anteriorment a l’Ajuntament”, ha assenyalat Fàbrega. El portaveu de Junts s'ha mostrat contrariat pel fet que els regidors hagin hagut de recórrer a un ens superior per poder accedir normalment "a una informació a la qual tenim dret". I ha afegit: "El retrocés en transparència del govern Barrera és preocupant”.

Desmentiment de l'equip de govern

En relació amb la reclamació de Junts, Compromís ha negat de forma rotunda que s'hagi entorpit durant l'últim any l'accés als decrets d'alcaldia als grups de l'oposició. En aquest sentit, Joan Barrera ha assegurat que "en cap cas s'ha amagat informació" i ha insistit en el fet que la transparència és "total". El batlle urgellenc ha volgut desmentir el comunicat assenyalant que "accedir als decrets d'alcaldia és tan simple com sol·licitar-los a Secretaria, que és qui facilita aquest tipus de documents". I ha conclòs: "És un comunicat en la línia del que ens té acostumats Jordi Fàbrega".

Mostrar formulari de contacte