Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ponts impulsa la comarca del Segre Mitjà, que inclouria Oliana, Peramola i Bassella

Ponts impulsa la comarca del Segre Mitjà, que inclouria Oliana, Peramola i Bassella

Els mes de setembre s'iniciarà els tràmits per tirar-la endavant, després de negociar amb els ajuntaments implicats Sorpresa als municipis alturgellencs, que desconeixien la proposta
Comarca del Segre-Mitjà (Font: Viquipèdia)
20/08/2015 12:45

L'Ajuntament de Ponts vol liderar la creació d'una nova comarca, el Segre Mitjà, que inclouria deu municipis de la Noguera i tres de l'Alt Urgell. La iniciativa arrenca d'una reivindicació històrica que va quedar plasmada a l'informe Roca de l'any 2001, en el qual s'argumentava la viabilitat i conveniència d'oficialitzar aquest territori.

Els tràmits per fer possible la futura comarca, segons informa el diari Segre, s'iniciarien el pròxim mes de setembre. L'alcalde de Ponts, Francisco García, especifica que "ara caldrà aconseguir el màxim consens i estudiar tots els pros i contres". Tanmateix, García avança que creu que la unió dels municipis implicats "aportaria molts beneficis, a través de l'eix vertebrador de l'embassament de Rialb i el turisme d'interior, complementant les economies locals, històricament agrícoles i de serveis".

La capital de la comarca del Segre Mitjà seria Ponts, tot i que no es descarta compartir-la amb Artesa de Segre, que durant anys també ha reclamat un paper rellevant al territori al.legant demografia i pes econòmic.

Cap proposta als municipis de l'Alt Urgell

El Segre Mitjà estaria integrat pels municipis alturgellencs d'Oliana, Peramola i Bassella, que s'unirien a Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Foradada, Ponts, Oliola, Cabanabona, Vilanova de l'Aguda, Tiurana i la Baronia de Rialb. Però la voluntat de crear una nova comarca, s'ha rebut amb sorpresa des del sud de l'Alt Urgell.

L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala, ha manifestat que no s'ha mantingut cap conversa sobre aquesta qüestió amb l'equip de govern de Ponts. Així mateix, ha subratllat que Oliana se sent "un poble de muntanya" i que, malgrat estar disposats a parlar-ne, "no es perceben els avantatges que això podria suposar per al municipi, i menys encara en el moment actual".

En el mateix sentit s'ha expressat l'alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, que desconeixia la proposta. Barbens considera que cal que hi hagi converses oficials però remarca que des del territori "no existeix cap reivindicació en aquest sentit i se n'haurà de parlar a fons".

Finalment, l'alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, constata també que "s'haurà de veure com es planteja i quins motius s'argumenten". Per Orrit, "els municipis del sud de l'Alt Urgell tenen unes peculiaritats concretes però se senten còmodes a la comarca actua". I afegeix: "No serà fàcil pensar en un canvi".

Els municipis del sud de l'Alt Urgell formen part del Consorci turístic Segre-Rialb, tot i que consideren que no té res a veure amb la creació de la nova comarca. El Segre Mitjà seria la dotzena comarca de la demarcació de Lleida i la número 43 de Catalunya en cas que en prosperés la creació, després que el passat mes d'abril es contituís la del Moianès.

Mostrar formulari de contacte