Portes obertes en l'anellament d'ocells al Segre
Jordi Dalmau explicarà com es fa l'observació d'aus migratòries La jornada és aquest diumenge al matí al marge esquerre, prop de les comportes
Aquest diumenge se celebra, de les 9 del matí a la 1 del migdia, una jornada de portes obertes d'anellament d’ocells al riu Segre a càrrec de l'ornitòleg i col.laborador de RàdioSeu Jordi Dalmau. El lloc on es desenvoluparà l'activitat estarà al marge esquerre del riu, enfront de les comportes del canal d'aigües tranquil•les del parc del Segre. Tothom hi és convidat i es recomana de dur botes d'aigua.
Ara fa dues setmanes va començar la 17a campanya d'anellament científic d'ocells de la Seu d'Urgell, i està previst que finalitzi el proper 5 d'octubre. Des de 1998, cada tardor, i des de 2003 també cada primavera, es realitza coincidint amb els períodes migratoris de moltes d'espècies d’ocells.
L'anellament consisteix a col•locar una anella numerada en sèrie a cada ocell capturat amb unes xarxes, prendre-li unes mesures i alliberar-lo, amb la intenció de tornar-lo a agafar en un altre lloc o al cap del temps. És aleshores quan s'obtindran dades molt interessants sobre rutes migratòries, supervivència i longevitat.
Al llarg de les 16 campanyes anteriors s'han anellat 4.207 ocells de 65 espècies. Les més anellades han estat el mosquiter comú (Phylloscopus collybita) i el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla). Fins ara s'han fet 4 recuperacions internacionals, és a dir, ocells capturats i anellats anteriorment en altres països: un teixidor d'Holanda, un tallarol de casquet de Flandes, una boscarla de canyar del sud-est espanyol i un tallarol de casquet amb anella belga. Durant aquest campanya també s’ha produït una recuperació estrangera, concretament una boscarla de canyar de Bèlgica.
Les campanyes també tenen un marcat accent social, i prova d'això són els 1.394 alumnes de les escoles urgellenques que han vist l'activitat en directe, i les més de 350 persones que han participat del Dia Mundial dels Ocells mitjançant l'anellament al riu.
La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell organitza aquestes jornades amb la voluntat de fomentar l’educació ambiental i el coneixement de l’entorn ambiental del municipi. Amb aquest objectiu l’Ajuntament de la Seu va fer la publicació d’un llibret divulgatiu on es recullen els principals resultats dels 10 anys d’anellament d’ocells al municipi. Tothom que en vulgui un exemplar pot passar per les oficines de l’ajuntament per recollir-lo de manera totalment gratuïta.