Premi mundial per a 'Lo Pebrat d'Ossera'
El formatge 'Lo Pebrat d'Ossera' ha aconseguit la medalla d'or en la categoria de formatges de cabra amb ingredients afegits en el prestigiós World Cheese Awards, que va celebrar-se el passat 24 de novembre a Birmingham. A més a més, 'Lo Pebrat', elaborat per Mercè Lagrava, ha estat escollit el millor formatge d'Espanya.
El certamen també ha premiat altres formatgers catalans en les seves categories. Així, el formatge "Cremós", de Formatge Bauma S.L. de Borredà, ha aconseguit una medalla de plata, el mateix guardó que el "Garrotxa", de Formatges Muntanyola. Els resultats es poden consultar a la pàgina web del certamen.
Aquest és el segon any consecutiu que Serrat Gros obté premi en el campionat mundial de formatges. L’any passat, va ser distingit amb la medalla de bronze al millor formatge de cabra de pell tova. Aquests guardons consoliden el prestigi de la formatgeria artesana d’Ossera, guanyat a pols des dels difícil inicis, l’any 1981, per la fundadora, Eulàlia Torras, i continuat i refermat pels actuals propietaris i elaboradors, Mercè Lagrava i Raül Alcaraz. Tots dos s’han mostrat molt il•lusionats pel premi, que volen compartir amb tothom qui els està fent costat.
Fa més de 20 anys que el World Cheese Awards reuneix compradors i venedors de la indústria lletera de tot el món. És la competició mundial més gran del formatge i atrau especialistes de més d'una trentena de països. El jurat està format 150 experts de tots els racons del món. Els Premis 2010 s'han dut a terme en l'exposició alimentària més important del Regne Unit, la BBC Good Food Show.
Formatgeria Serrat Gros d'Ossera
Eulàlia Torras va iniciar l'any 1981 a Ossera la producció del formatge Serrat Gros, que des del principi s'elabora artesanalment amb llet crua que procedeix de les cabres del ramat de Cal Codina. Des de 2006 la formatgeria està regentada per Raül Alcaraz i Mercè Lagrava. A més, restaurants de la zona i cuiners de prestigi -és el cas de Carme Ruscalleda i Martín Berasategui- incorporen l'aliment d'Ossera a les seves cartes i el formatge també es ven a l'exterior, per exemple, als Estats Units.
La formatgeria Serrat Gros té d'abril fins a primers de desembre formatges artesanals com Lo Pebrat, cobert de pebre per tota la superfície; el Tupí d'Ossera, elaborat amb aiguardent dins de l'olla; El Cardinell i el Xerris amb oli d'oliva, formatges petits que es posen en conserva amb oli d'oliva, pebre negre sencera i herbes de la vall.