Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Preparen un homenatge a Rosa Campà, referent de l'escola rural al Pirineu

Preparen un homenatge a Rosa Campà, referent de l'escola rural al Pirineu

El proper 29 d'abril es farà un acte de record al centre que porta el seu nom, a Montferrer, amb la presència d'exalumnes i docents. La mestra de Montellà va establir un model d'èxit per dignificar i garantir el futur dels col·legis de poble
Rosa Campà, en un acte a la Seu l'any 2011 (Arxiu RàdioSeu)
19/04/2017 12:10

Escoles rurals de l'Alt Urgell i la Cerdanya estan preparant un acte d'homenatge a Rosa Campà, defensora d'aquest model i que actualment dóna nom a l'escola de Montferrer. L'acte es farà precisament en aquest centre el 29 d'abril, dissabte de la setmana vinent.

Campà, que va morir l'any 2014, ha esdevingut un referent del model d'escoles de poble del Pirineu, actualment elogiat pels seus resultats en la formació personalitzada dels infants. L'acte a Montferrer també servirà per presentar el final de les obres de millora de les actuals instal·lacions, que han esdevingut un singular cas d'èxit en el model d'ensenyament rural.

Diversos exalumnes i companys de professió que van coincidir amb Rosa Campà, en les seves etapes a Sabadell, Montellà i Montferrer, han confirmat que hi assistiran. També s'hi espera representants del Departament d'Ensenyament i fins i tot l'assistència d'una antiga mestra que va tenir Campà quan anava a escola a Aransa, segons ha explicat la directora de l'escola de Montferrer, Maria Rodríguez.

La lluita per les escoles de poble

En l'acte hi haurà xerrades que recordaran la vida de Campà i explicaran com ha evolucionat l'escola rural i la lluita permanent per mantenir centres oberts i evitar així la despoblació. Cal recordar precisament que l'escola de Montferrer ha acollit una exposició sobre aquesta "lluita compartida", impulsada per Òmnium Cultural i que ha representat l'Alt Urgell i el Pirineu en una mostra d'àmbit nacional que s'ha instal·lat a Barcelona. També hi haurà actuacions de música, un dels camps en els quals l'homenatjada es va significar més.

Rosa Campà, nascuda el 1946 a Montellà i Martinet, va ser professora i directora de l'escola de Montellà durant quinze anys. Anteriorment també havia exercit en d'altres petites escoles com ara les de Bellestar, Viliella i Lles. Els últims vuit anys de docència els va fer a Montferrer, a la llavors anomenada Escola Els Agols. El 2006 es va jubilar, però va mantenir fins a la mort, ara fa tres anys, la seva vinculació amb el món docent i la lluita per dignificar i salvar els col·legis de poble, amb un model que volia aprofitar l'avantatge que dóna poder fer un seguiment més personal i humà de cada infant a causa del nombre limitat d'alumnes. L'any 2011 va rebre un homenatge a la Seu, juntament amb Teresa Fité i Sol Gasch.

Mostrar formulari de contacte